Wykonanie
Bardzo proste w wykonaniu, smaczne i kolorowe. Świetny pomysł na lekki deser.Składniki:400 ml
mleka100 ml
śmietany 30%400 ml
jogurtu greckiego1/2 szklanki
cukru50 g
żelatyny5
galaretek o różnych smakach
Galaretkę warto przygotować dzień wcześniej- każdą
galaretkę rozpuszczamy w 300 l wrzątku i wylewamy do miseczki lub pudełka plastikowego (łatwiej pokroić w kostkę) do zastygnięcia.
Żelatynę zalewamy 100 ml
mleka i czekamy aż napęcznieje. W garnku podgrzewamy
mleko,
śmietankę oraz
cukier i dodajemy napęczniałą
żelatynę, mieszamy aż wszystko się rozpuści.
Galaretki kroimy w kostkę. Podłużną formę np. keksówkę wykładamy folią spożywczą.Do chłodnej i lekko tężejącej masy
mlecznej dodajemy
jogurt i dokładnie mieszamy. Następnie wylewamy trochę powstałej masy do formy na to pomieszaną
galaretkę i postępujemy tak aż wszystkie składniki znajdą się w formie. Wkładamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny, najlepiej na całą noc.