Wykonanie
To pozornie
dziwne połączenie składników - tak przynajmniej twierdzili wszyscy, którzy czytali przepis zanim go wypróbowali.
Potem było zdziwienie, że to takie dobre!

składniki:ok. 300 g
bobuok. 300 g
kurek100 g
boczku wędzonego lub innej wędzonki1
cebula2 ząbki
czosnku3 - 4 łyżki
śmietany albo
jogurtu naturalnego typu greckiego1 - 2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 - 2 łyżki posiekanych listków świeżej
miętydo smaku:
sól, świeżo zmielony
pieprz czarny,
pieprz ziołowysposób przygotowania:
Kurki dokładnie oczyściłam, opłukałam i tylko większe przekroiłam na pół.
Bób opłukałam, zalałam wrzątkiem, gotowałam 5 - 10 min. (może nieco dłużej jeśli
bób nie jest już
młody), odcedziłam, przelałam zimną
wodą, obrałam z łupinek. Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam pokrojony w paseczki
boczek a kiedy się wytopił i zrumienił dodałam pokrojoną w cienkie półplasterki
cebulę i posiekany
czosnek oraz
grzyby. Smażyłam chwilę aż
grzyby puściły sok, dusiłam pod przykryciem kilka minut. Dodałam
śmietanę, doprawiłam, dodałam
zieleninę i
bób, podgrzałam i ...gotowe! Można podawać np. z
ciemnym pieczywem.Uważam, że
mięta pasuje tu doskonale, ale można dodać
bazylię albo
oregano - wedle własnego smaku.