Wykonanie
Jajecznica z
kurkami to jedno z moich ulubionych dań o tej
porze roku. Oczywiście gdy mam pod ręką świeże
kurki. Obie wersje są pyszne choć każda na swój sposób inna i sami musicie zdecydować, która bardziej Wam pasuje.

składniki na 3 - 4 porcje:ok. 30 dkg
kurek1
cebula albo 2-3
dymki ze
szczypiorkiem10 dkg
wędzonego boczku8
jajek3-4 łyżki
śmietany2-4 ząbki
czosnkudo smaku:
sól i świeżo mielony
pieprzsposób przygotowania:
Kurki dokładnie oczyściłam, opłukałam, większe pokroiłam a mniejsze zostawiłam w całości. Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam pokrojony w kostkę
boczek, podsmażyłam aż się wytopił i zrumienił. Dodałam posiekaną
cebulkę, zeszkliłam ją. Następnie dodałam
kurki i smażyć ok. 5 min, na mniejszym ogniu, aż lekko zmiękły.
Jajka wybiłam do miski, dodałam
śmietanę, przeciśnięty przez praskę
czosnek [ ilość
czosnku zależy od indywidualnej tolerancji :-) ], dobrze roztrzepałam, przyprawiłam
solą i
pieprzem, wylałam na
kurki. Smażyłam mieszając aż
jajka się ścięły. Podałam posypaną
szczypiorkiem, z
pieczywem.

składniki na 2-3 porcje:ok. 300 g świeżych
kurek4 - 6
jajek1 nieduża
cebula2 - 3 łyżki
masła,do smaku:
sól,
pieprz mielony i
ziołowysposób przygotowania:
Grzyby przygotowałam ja w przepisie wyżej.
Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kostkę. Na patelni rozpuściłam
masło, dodałam
cebulkę a kiedy się zeszkliła wrzuciłam
grzyby i smażyć na silnym ogniu kilka minut. Wbiłam
jajka i oprószyłam całość
solą,
pieprzem czarnym i
ziołowym. Smażyć mieszając do uzyskania ulubionej konsystencji. Podawać z
ciemnym pieczywem albo
bułką.