ßßß
składniki:1 szkl. kaszy jaglanej2 szkl. płynu2 czubate łyżki posiekanych listków świeżej bazylii1 czubata łyżka posiekanych listków pietruszki50 dkg świeżych kurek2 smukłe marchewki1/2 szklanki pokrojonych w paski warzyw - selera, pietruszki i pora1 cebula1 duży, żółty pomidor albo garść koktajlowychpo 1/2 strąka papryki żółtej i czerwonej2 łyżki masła do grzybów + 1 łyżeczka do kaszy1/2 szkl. śmietany wymieszanej z 1/2 łyżeczki mąkiew. 50 gram serka topionego z papryką (opcjonalnie - wtedy mniej śmietany i bez mąki)1/3 łyżeczki papryki mielonej słodkiejdo smaku: sól, pieprz mielonysposób przygotowania: Kaszę dokładnie przepłukałam na sicie, zalałam w rondelku 2 szkl. płynu - dałam wodę z mlekiem, pół na pół. Dodałam po łyżeczce masła i soli, ugotowałam pod przykryciem. Do ugotowanej kaszy dodałam posiekane zioła, wymieszałam.Marchewkę pokroiłam w plasterki - można naciąć wzdłuż dookoła rowki, wtedy krążki będą wyglądać jak kwiatki. Kurki oczyściłam i opłukałam, osączyłam. Z papryk usunęłam gniazda nasienne, pokroiłam w kostkę. Pomidora sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w paski. Warzywa korzeniowe i cebulę obrałam, drobno posiekałam.W szerokim rondlu rozpuściłam masło, zeszkliłam na nim cebulkę, posypałam papryką w proszku, rozmieszałam dokładnie. Dodałam marchewkowe krążki, warzywa korzeniowe i grzyby, dusiłam pod przykryciem ok. 10 min. Następnie dodałam paprykę świeżą i pomidora, dusiłam 2 - 3 min., po chwili oprószyłam wszystko solą, pieprzem i zabieliłam śmietaną z mąką (można dodać serek i tylko trochę śmietany - poddusić aż serek się rozpuści). Podałam z ugotowaną wcześniej kaszą jaglaną.