Wykonanie
To taki polski obiad ....
schabowy,
ziemniaki i
kapusta .Klasyka chociaż pewnie każdy przygotowuje go nieco inaczej. Dla mnie najważniejsza jest w nim
kapusta, Żarłoczki nie ruszą jej bez większej ilości kotletów - każdy po swojemu ... Jak usmażyć
schabowe to nie
będę tłumaczyć bo robię je zwyczajnie -
sól,
pieprz,
mąka,
jajko i
bułka tarta. Do tego
ziemniaki i kapucha ! A właściwie gar kapuchy !

Ja od małego byłam kapuściara. Mama gotowała duży gar takiej
młodej albo później czegoś a'la bigos i mogłyśmy jeść obie to samo przez kilka dni. Nie potrzebuję nawet do
kapusty ani
chleba, ani
ziemniaków ...Czy łeb mam pusty od tej kapusty? Proszę nie odpowiadać bo wstydu się
najem a wolę
kapusty :D

składniki:1 duża główka
młodej kapusty1 duży pęczek
koperku15 dkg
wędzonego boczku1 łyżka
mąki,do smaku:
sól,
cukier,
lubczyk,
ocet jabłkowy albo
winnysposób przygotowania:
Kapustę obrałam z uszkodzonych, wierzchnich liści, grubo posiekałam, włożyłam do garnka, wlałam ok. 1 szkl.
wody, dodałam 1/2 łyżeczki
cukru, trochę suszonego
lubczyku i dusiłam 5 - 10 min. - ma być ugotowana, ale chrupka. Doprawiłąm ją
solą,
octem jabłkowym i ew. jeszcze
cukrem, dodałam 3/4 posiekanego
koperku (reszta do przybrania).
Boczek pokroiłam w kostkę, zrumieniłam na patelni, posypałam
mąką, rozmieszałam i zasmażkę rozprowadziłam niewielką ilością
wody spod kapusty, przelałam całość do garnka, zagotowałam krótko. Przed podaniem posypałam resztą
koperku.Można podawać z młodymi
ziemniakami, ale mnie wystarczy solidna porcja samej.