Wykonanie
Kopiec kreta niczym kopiec pełen złota i bogactwa słodkości? Proszę bardzo - domowy kopiec kreta to niezwykle proste do samodzielnego przygotowania ciasto - wygląda niezwykle efektownie usłane kwiatami jadalnymi i
miętą oraz dżdżownicami z żelek. Na pewno spodoba i zasmakuje dzieciom, ale sprawdzone - dorośli też pochłaniają duże ilości. Taki kopiec szczęścia, któremu można pomóc poprzez lotto sprawdzenie wyników .

2 szklanki
mąki tortowej2 duże
jajkaszklanka
cukruszklanka
mlekaszklanka
oleju1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
kakao4-5
bananówsok z około połowy
cytryny500 ml
śmietanki 36%2
śmietan-fixy4 łyżki
cukru pudrutabliczka
gorzkiej czekoladymięta, kwiaty mniszka lekarskiego, żelki
Jajka z
cukrem zmiksować na jasną, puszystą masę.Składniki wymieszać ze sobą, suche:
mąkę z proszkiem i
kakao, mokre:
mleko z
olejem.Składniki suche przesiać przez sito.Dalej miksując dodawać stopniowo do masy raz suche raz mokre składniki, aż wszystko się skończy, a masa będzie gładka.Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.Piec w temp. 170 st.C. przez 50 minut (do tzw. suchego patyczka).Z ostudzonego ciasta ściąć wierzch i wydrążyć ciasto, aby powstała taka miseczka z ciasta, pamiętając by zostawić 1-2 cm brzeg wyższy (patrz zdjęcie niżej).Wyłożyć do korytka całe
banany, a następnie skropić je
sokiem z cytryny.
Śmietankę ubić na sztywno z
cukrem pudrem i
śmietan fixami.
Czekoladę drobno pokroić i wmieszać do
bitej śmietany.Wyłożyć
śmietanę z
czekoladą na
banany, tworząc kopiec.Całość posypać pokruszonym
ciastem, które wydrążyliśmy wcześniej.Ozdobić listkami
miętą, mniszkiem lekarskim (jest jadalnym kwiatem) i żelkami w kształcie dżdżownic.



