Wykonanie
Piątek, Luty 13, 2015, 22:01

"Chłodne",
miętowe muffiny z najlepiej pasującym do nich składnikiem, czyli
gorzką czekoladą. Idealne, słodkie połączenie o lekko wytrawnym aromacie. Szybki i pyszny deser po dobrym obiedzie.To zdecydowanie moje ulubione połączenie smaków.
Mięta i
gorzka czekolada. Nie ma nic lepszego, nie zależnie czy mówimy o lodach, tarcie, cukierkach czy babeczkach. Lekko chłodny aromat przełamany wytrawnym smakiem gorzkiego kakała. Pyszne! :)(12 muffinek)Składniki:280 g
mąki1 szklanka
mleka2 łyżeczki ekstraktu
miętowego2
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia90 ml
oleju150 g
gorzkiej czekolady, posiekanej na kawałki100 g
cukruzielony barwnikPrzygotowanie:Suche składniki wymieszać w jednej misce (
mąka,
cukier,
proszek do pieczenia,
czekolada).Mokre składniki wymieszać w drugiej misce (
jajka,
olej,
mleko, ekstrakt
miętowy, zielony barwnik - ilość zgodnie z uznaniem).Połączyć zawartość obu misek. Przełożyć ciasto do papilotek umieszczonych w formie.Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.

Przepis pochodzi z "1 mix, 50 muffins" Susanny Tee.