Wykonanie
Niedawno proponowałam bardziej klasyczny przepis na
sałatkę z
bobu, a tym razem trochę urozmaiciłam go dodając prażone
pestki dyni.
Sałatka z
bobu to samo zdrowie, więc warto jeszcze ją zrobić
póki można dostać
bób.
Sałatka z
bobu z prażonymi
pestkami dyni
około 500 g
bobuwodałyżeczka
soliłyżeczka
cukru2-3
jajkagarść
rukoligarść pestek dyni
szczypioreksól2-3 łyżki
jogurtu naturalnego lub
śmietanyłyżeczka
oleju z pestek dyniduży ząbek
czosnkusól,
pieprzBób opłukać pod bieżącą
wodą, usunąć ziarna z ciemnymi plamami.Przełożyć
bób do garnka, zalać
wodą - powinny jej być tak dwa
razy więcej niż
bobu.Dodać
cukier i zagotować - gotować 15-20 minut
młody bób, starszy 30 minut, a
między czasie dosypać
sól.W
między czasie ugotować
jajka na twardo - od zagotowania około 6-7 minut.Ostudzone ziarna obrać ze skórki,
jajka obrać ze skorupek i przekroić na ćwiartki.Na talerz wyłożyć
rukolę,
bób,
jajka.Na patelni uprażyć
pestki dyni i posypać nimi
sałatkę.
Szczypiorek posiekać i posypać
sałatkę.Doprawić całość
solą i
pieprzem ziołowym.Wymieszać
jogurt z
olejem z pestek dyni i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.Gotowym sosem polać
sałatkę.
