ßßß Cookit - przepis na Pierogi z dyniowym farszem

Pierogi z dyniowym farszem

nazwa

Wykonanie

Okres przedświąteczno-świąteczno-karnawałowy to gorący czas na blogach kulinarnych. A ja jak zwykle bez sił i ochoty do stania w kuchni. Ciężki jest jednak los studenta... Wyciągam z zamrażarki wspomnienie jesieni i poprawiam sobie humor pierogami i korzenną herbatą.
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Wam życzę!
Składniki
Ciasto
-50 dag mąki
-jajko
-1 szkl. ciepłej wody
-2 łyżki oleju
Farsz
-ok 1 kg dyni
-20 dag sera feta
-3 ząbki czosnku
-mały kawałek imbiru
-po szczypcie soli, pieprzu, cukru, i curry
Oraz
-kwaśna śmietana
-pestki dyni
Przygotowanie
Dynię myjemy, przekrawamy, i usuwamy gniazdo nasienne. Obieramy, miąższ kroimy w małą kostkę. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Podsmażamy z dynią na oleju, a następnie dusimy, aż dynia będzie miękka. Doprawiamy solą, pieprzem, curry, cukrem oraz obranym i startym na tarce o małych oczkach imbirem. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Fetę kroimy w kawałki. Mieszamy z dynią.
Z mąki, 2 łyżek oleju, jajka i ok. szklanki ciepłej wody zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkujemy na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawamy kółka. Na środek wykładamy porcje farszu. Brzegi zlepiamy. Gotujemy ok. 2 minut od wypłynięcia. Podajemy polane śmietaną i posypane wiórkami.
Źródło: 'Przyślij Przepis!'
Smacznego! ;)
Źródło:http://zielonakuchnia.blogspot.com/2012/01/pierogi-z-dyniowym-farszem.html