Wykonanie
Okres przedświąteczno-świąteczno-karnawałowy to gorący czas na blogach kulinarnych. A ja jak zwykle bez sił i ochoty do stania w kuchni. Ciężki jest jednak los studenta... Wyciągam z zamrażarki wspomnienie jesieni i poprawiam sobie humor pierogami i korzenną
herbatą.Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Wam życzę!SkładnikiCiasto-50 dag
mąki-
jajko-1 szkl. ciepłej
wody-2 łyżki
olejuFarsz-ok 1 kg dyni-20 dag
sera feta-3 ząbki
czosnku-mały kawałek
imbiru-po szczypcie
soli,
pieprzu,
cukru, i
curryOraz-kwaśna
śmietana-
pestki dyniPrzygotowanie
Dynię myjemy, przekrawamy, i usuwamy gniazdo nasienne. Obieramy, miąższ kroimy w małą kostkę.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Podsmażamy z
dynią na
oleju, a następnie dusimy, aż
dynia będzie miękka. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
curry,
cukrem oraz obranym i startym na tarce o małych oczkach
imbirem. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Fetę kroimy w kawałki. Mieszamy z
dynią.Z
mąki, 2 łyżek
oleju,
jajka i ok. szklanki ciepłej
wody zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkujemy na oprószonej
mąką stolnicy. Wykrawamy kółka. Na środek wykładamy porcje farszu. Brzegi zlepiamy. Gotujemy ok. 2 minut od wypłynięcia. Podajemy polane
śmietaną i posypane wiórkami.Źródło: 'Przyślij Przepis!'

Smacznego! ;)