Wykonanie
Sezon na
bób rozpoczęty.
Bób jest bardzo zdrowy i niskokaloryczny, zawiera witaminy z grupy B i dużo kwasu foliowego. Warto jeść
bób ze skórkami, bo to w niej znajduje się najwięcej wartościowych składników. Jednak ja za nią nie przepadam, dlatego
bób obieram. Przedstawiam przepis na
sałatkę z
bobu i
jajek z dodatkiem
szczypiorku i
słonecznika. Inne dania z
bobu:pasta z
bobubób z
czosnkiem .

około 500 g
bobuwodałyżeczka
soliłyżeczka
cukru2-3
jajkagarść
rukoligarść
słonecznikaszczypioreksól truflowałyżka
majonezu2-3 łyżki
jogurtu naturalnego lub
śmietanyduży ząbek
czosnkusól,
pieprzBób opłukać pod bieżącą
wodą, usunąć ziarna z ciemnymi plamami.Przełożyć
bób do garnka, zalać
wodą - powinny jej być tak dwa
razy więcej niż
bobu.Dodać
cukier i zagotować - gotować 15-20 minut
młody bób, starszy 30 minut, a
między czasie dosypać
sól.W
między czasie ugotować
jajka na twardo - od zagotowania około 6-7 minut.Ostudzone ziarna obrać ze skórki,
jajka obrać ze skorupek i przekroić na ćwiartki.Na talerz wyłożyć
rukolę,
bób,
jajka.Na patelni uprażyć
słonecznik i posypać nim
sałatkę.
Szczypiorek posiekać i posypać
sałatkę.Doprawić całość
solą truflową i
pieprzem ziołowym.Wymieszać
majonez z
jogurtem i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.Gotowym sosem polać
sałatkę.

