ßßß
około 500 g bobuwodałyżeczka soliłyżeczka cukru2-3 jajkagarść rukoligarść słonecznikaszczypioreksól truflowałyżka majonezu2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietanyduży ząbek czosnkusól, pieprzBób opłukać pod bieżącą wodą, usunąć ziarna z ciemnymi plamami.Przełożyć bób do garnka, zalać wodą - powinny jej być tak dwa razy więcej niż bobu.Dodać cukier i zagotować - gotować 15-20 minut młody bób, starszy 30 minut, a między czasie dosypać sól.W między czasie ugotować jajka na twardo - od zagotowania około 6-7 minut.Ostudzone ziarna obrać ze skórki, jajka obrać ze skorupek i przekroić na ćwiartki.Na talerz wyłożyć rukolę, bób, jajka.Na patelni uprażyć słonecznik i posypać nim sałatkę.Szczypiorek posiekać i posypać sałatkę.Doprawić całość solą truflową i pieprzem ziołowym.Wymieszać majonez z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Gotowym sosem polać sałatkę.
