ßßß
500 g fasoli Jaś250 g boczku wędzonegomały słoik koncentratu250 g kiełbasyłyżka oliwy2 cebule4 ząbki czosnku2 łyżeczki papryki słodkiejłyżeczka papryki chilli2 łyżeczki cząbru lub majerankusól, pieprzFasolę opłukać, wsypać do dużego naczynia i zalać letnią wodą około 2 cm ponad ziarna.Zostawić na noc.Następnego dnia odlać wodę, a fasolę przełożyć do garnka i zalać ponownie wodę ponad powierzchnię ziaren, zaczynamy podgrzewać.Na łyżce oleju smażymy pokrojoną drobno cebulę razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem aż cebula się zeszkli.Na oddzielnej patelni obsmażyć pokrojony boczek z kiełbasą aż się zarumienią.Kiedy woda z fasolą zawrze dodać boczek z kiełbasą, cebule, koncentrat i przyprawy.Gotujemy od 1 godziny do 1 , 5.