ßßß Cookit - przepis na Grilowane kotlety wieprzowe bbq ze słodkimi ziemniakami

Grilowane kotlety wieprzowe bbq ze słodkimi ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Posiłki na dworze, a szczególnie grillowanie jest dla mnie niesamowicie związane z wakacjami, okresem, który wlasnie dobiegł końca. Nieodłącznym elementem są także osoby, znajomi czy rodzina, bez nich nie ma prawdziwego grilla i tej wspaniałej atmosfery. Dziś pogoda nieco przypomina o ciepłym okresie wakacyjnego lenistwa i stąd ten przepis. To juz ostatnia pora na wspólne grillowanie, więc czemu by jeszcze trochę nie przedłużyć wakacji?
Porcje: 6
Czas przygotowania : 30 min + 8h marynowanie
Gotowanie: 2h
Grilowane słodkie ziemniaki:
6 dużych słodkich ziemniaków
Sól
5 łyżek oliwy
6 ząbków czosnku
2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
2 łyżeczki posiekanej świeżej natki pietruszki
Grillowane kotlety wieprzowe:
6 kotletów wieprzowych
Przyprawa:
0,5 szklanki papryki
3,5 łyżki cukru
łyżeczka czosnku w proszku
BBQ:
2 szklanki ketchupu
1 szklanka wody
6 łyżek brązowego cukru
5 łyżek białego cukru
1,5 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
1,5 łyżeczki cebuli w proszku
sok z 0,5 cytryny
1 łyżeczka Worcestershire sauce
0,5 szklanki jabłkowego vinegar
Grilowane ziemniaki:
Umieść ziemniaki w dużym garnku wypełnionym zimną wodą, dodaj 2 łyżki soli i gotuj aż ziemniaki bedą lekko miękkie, ok 15 min. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Rozgrzej 2 łyżki oliwy na małej patelni. Dodaj czosnek, tymianek, i smaż do momentu kiedy czosnek bedzie miękki, ok 1 min. Zestaw z ognia. Przekrój każdego ziemniaka na pól a nastepnie na 3 lub 4 części. Skrop pozostało oliwa i dopraw solą. Griluj ok 6 min. Przełóż do misy i wymieszaj z czosnkiem oraz pietruszka.
Grilowane kotlety wieprzowe:
Przyprawa:
Wymieszaj razem wszystkie składniki
BBQ:
Wymieszaj wszystkie składniki sosu w dużym garnku. Gotując na dużym ogniu doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, aby zapobiec przywieraniu. Kiedy sos sie zagotuje zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 2h .
Wetrzyj przyprawę we wszystkie kotlety. Włóż je do dużego pojemnika lub foliowej torebki do mrożenia i dodaj 2 szklanki sosu BBQ. Marynuj w lodówce przez 8 h .
Umieść kotlety na grillu i piecz, aż temperatura wewnątrz mięsa bedzie wynosiła 70 ' C. Podawaj z sosem pozostałym z marynowania.
Źródło:http://classy-chef.blogspot.com/2014/09/grilowane-kotlety-wieprzowe-bbq-ze.html