ßßß
Posiłki na dworze, a szczególnie grillowanie jest dla mnie niesamowicie związane z wakacjami, okresem, który wlasnie dobiegł końca. Nieodłącznym elementem są także osoby, znajomi czy rodzina, bez nich nie ma prawdziwego grilla i tej wspaniałej atmosfery. Dziś pogoda nieco przypomina o ciepłym okresie wakacyjnego lenistwa i stąd ten przepis. To juz ostatnia pora na wspólne grillowanie, więc czemu by jeszcze trochę nie przedłużyć wakacji?Porcje: 6Czas przygotowania : 30 min + 8h marynowanieGotowanie: 2hGrilowane słodkie ziemniaki:6 dużych słodkich ziemniakówSól5 łyżek oliwy6 ząbków czosnku2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku2 łyżeczki posiekanej świeżej natki pietruszkiGrillowane kotlety wieprzowe:6 kotletów wieprzowychPrzyprawa:0,5 szklanki papryki3,5 łyżki cukrułyżeczka czosnku w proszkuBBQ:2 szklanki ketchupu1 szklanka wody6 łyżek brązowego cukru5 łyżek białego cukru1,5 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu1,5 łyżeczki cebuli w proszkusok z 0,5 cytryny1 łyżeczka Worcestershire sauce0,5 szklanki jabłkowego vinegarGrilowane ziemniaki:Umieść ziemniaki w dużym garnku wypełnionym zimną wodą, dodaj 2 łyżki soli i gotuj aż ziemniaki bedą lekko miękkie, ok 15 min. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Rozgrzej 2 łyżki oliwy na małej patelni. Dodaj czosnek, tymianek, i smaż do momentu kiedy czosnek bedzie miękki, ok 1 min. Zestaw z ognia. Przekrój każdego ziemniaka na pól a nastepnie na 3 lub 4 części. Skrop pozostało oliwa i dopraw solą. Griluj ok 6 min. Przełóż do misy i wymieszaj z czosnkiem oraz pietruszka.Grilowane kotlety wieprzowe:Przyprawa:Wymieszaj razem wszystkie składnikiBBQ:Wymieszaj wszystkie składniki sosu w dużym garnku. Gotując na dużym ogniu doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, aby zapobiec przywieraniu. Kiedy sos sie zagotuje zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 2h .Wetrzyj przyprawę we wszystkie kotlety. Włóż je do dużego pojemnika lub foliowej torebki do mrożenia i dodaj 2 szklanki sosu BBQ. Marynuj w lodówce przez 8 h .Umieść kotlety na grillu i piecz, aż temperatura wewnątrz mięsa bedzie wynosiła 70 ' C. Podawaj z sosem pozostałym z marynowania.