Wykonanie

Posiłki na dworze, a szczególnie grillowanie jest dla mnie niesamowicie związane z wakacjami, okresem, który wlasnie dobiegł końca. Nieodłącznym elementem są także osoby, znajomi czy rodzina, bez nich nie ma prawdziwego grilla i tej wspaniałej atmosfery. Dziś pogoda nieco przypomina o ciepłym okresie wakacyjnego lenistwa i stąd ten przepis. To juz ostatnia
pora na wspólne grillowanie, więc
czemu by jeszcze trochę nie przedłużyć wakacji?Porcje: 6Czas przygotowania : 30 min + 8h marynowanieGotowanie: 2hGrilowane słodkie
ziemniaki:6 dużych słodkich
ziemniakówSól5 łyżek
oliwy6 ząbków
czosnku2 łyżeczki posiekanego świeżego
tymianku2 łyżeczki posiekanej świeżej
natki pietruszkiGrillowane kotlety wieprzowe:6 kotletów wieprzowych
Przyprawa:0,5 szklanki
papryki3,5 łyżki
cukrułyżeczka
czosnku w proszkuBBQ:2 szklanki
ketchupu1 szklanka
wody6 łyżek
brązowego cukru5 łyżek
białego cukru1,5 łyżeczki świeżo mielonego
czarnego pieprzu1,5 łyżeczki
cebuli w proszkusok z 0,5
cytryny1 łyżeczka Worcestershire sauce0,5 szklanki
jabłkowego vinegarGrilowane
ziemniaki:Umieść
ziemniaki w dużym garnku wypełnionym zimną
wodą, dodaj 2 łyżki
soli i gotuj aż
ziemniaki bedą lekko miękkie, ok 15 min. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Rozgrzej 2 łyżki
oliwy na małej patelni. Dodaj
czosnek,
tymianek, i smaż do momentu kiedy
czosnek bedzie miękki, ok 1 min. Zestaw z ognia. Przekrój każdego
ziemniaka na pól a nastepnie na 3 lub 4 części.
Skrop pozostało
oliwa i dopraw
solą. Griluj ok 6 min. Przełóż do misy i wymieszaj z
czosnkiem oraz
pietruszka.Grilowane kotlety wieprzowe:
Przyprawa:Wymieszaj razem wszystkie składnikiBBQ:Wymieszaj wszystkie składniki sosu w dużym garnku. Gotując na dużym ogniu doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, aby zapobiec przywieraniu. Kiedy sos sie zagotuje zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 2h .Wetrzyj
przyprawę we wszystkie kotlety. Włóż je do dużego pojemnika lub foliowej
torebki do mrożenia i dodaj 2 szklanki sosu BBQ. Marynuj w lodówce przez 8 h .Umieść kotlety na grillu i piecz, aż temperatura wewnątrz
mięsa bedzie wynosiła 70 ' C. Podawaj z sosem pozostałym z marynowania.