ßßß Cookit - przepis na MOSTEK JAGNIĘCY Z PLACKAMI ZIEMNIACZANYMI, SZPINAKIEM I PESTO Z CZERWONEJ PAPRYKI

MOSTEK JAGNIĘCY Z PLACKAMI ZIEMNIACZANYMI, SZPINAKIEM I PESTO Z CZERWONEJ PAPRYKI

nazwa

Wykonanie

2 kg mostka jagnięcego
marynata
½ litra piwa korzennego
łyżka miodu
3 główki czosnku
½ szklanki octu balsamicznego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu worcestershire
pieprz
świeży tymianek
placki ziemniaczane
4 duże ziemniaki
1 jajko
½ szklanki kremówki
¾ szklanki startego parmezanu
sól
kminek
pesto
2 czerwone słodkie papryki
2 papryki chili
100 g orzeszków piniowych
3 ząbki czosnku
½ szklanki pełnego
jogurtu
sól, pieprz
szpinak
½ kg świeżego, młodego szpinaku
2 łyżki masła
pieprz, sól, gałka muszkatołowa
marynata : Wymieszaj składniki Zanurz mięso w marynacie na 24 godziny.
Piecz na grillu w temperaturze 175ºC na średnim płomieniu (przez 20 minut do słabego wypieczenia, 30 minut do średniego wypieczenia).
placki ziemniaczane : Zetrzyj ziemniaki na tarce o grubych oczkach Dodaj resztę składników i wymieszaj Dopraw Użyj foremek do nakładania masy na patelnię, żeby uformować ładne placuszki Smaż placki o grubości 2 cm na małym ogniu około 7 minut z każdej strony.
cykoria : Obierz cykorie z wierzchnich liści Zrób karmel Obsmaż cykorie z każdej strony w karmelu Dolej trochę wody Duś 20 minut na małym ogniu pod przykryciem, obracając co jakiś czas.
pesto : Grilluj papryki, aż skórka będzie czarna Przestudź i zdejmij skórkę Zmiksuj razem wszystkie składniki prócz jogurtu Dodaj jogurt i wymieszaj łyżką Dopraw.
szpinak : Zblanszuj szpinak Zblanszowany wrzuć na roztopione masło Podsmażaj chwilę Dopraw.
Źródło:http://classy-chef.blogspot.com/2014/03/mostek-jagniecy-z-plackami.html