Wykonanie
Święta, święta i po świętach. Czas na wspomnienia świątecznych słodkości. W tym roku obok tradycyjnego makowca i sernika, na
stole pojawił się
jogurtowy przekładaniec.Przekładaniec
jogurtowyprzepis na blachę o wymiarach 38cm x 24cm
BISZKOPT4
jajka3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki3/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliBISZKOPT:
Żółtka odziel od
białek. Ubijaj
białka ze szczyptą
soli do czasu aż staną się białe. Następnie dodaj
cukier i ubij na sztywno. Następnie dodawaj po jednym
żółtku i ponownie ubijaj. Na koniec zmniejsz moc miksera. Przesiej
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Powoli dodawaj ją do ubitej piany, ciągle mieszając. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przelej na blachę. Piecz ok. 30. minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia.CIASTO KRUCHE:200 g
mąki pszennej (np krupczatki)100 g
masła2
żółtka surowe2
żółtka ugotowane50 g
cukru pudru1/2 płaskiej łyżeczki
proszku do pieczeniaCIASTO KRUCHE: Ugotowane
żółtko przetrzyj przez sitko. Do miski przesiej
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
cukrem pudrem, dodaj
masło pokrojone na małe kawałki,
żółtko surowe i
żółtko ugotowane. Zagnieć gładkie ciasto. Z ciasta uformuj kulkę,
owiń ją folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na ok. 2h.CIASTO
KAKAOWE:5 jajszklanka
mąki pszennejszklanka
cukru3 łyżeczki
kakaołyżeczka
proszku do pieczeniaMąkę przesiej z
kakao i
proszkiem do pieczenia.
Białka ubij z
cukrem na sztywną pianę, następnie dodawaj po jednym
żółtku. Zmniejsz moc miksera i dodawaj powoli
mąkę. Do gotowego ciasta zetrzyj zamrożone kruche ciasto i delikatnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przelej na blachę. Piecz ok. 35-40. minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia.MASA I:1,5 opakowania
jogurtu greckiego (ok. 600 g)2
galaretki wiśniowe lub
truskawkoweczubata łyżka
cukru pudruGalaretki rozpuść w szklance gorącej
wody i odstaw do przestygnięcia.
Jogurt rozmieszaj z
cukrem, następnie dodaj zimną
galaretkę i dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.MASA II:200 g
masłapuszka masy krówkowej (ok. 400 g)1,5 łyżki
spirytusu250 g
słonecznika4 łyżki
mleka50 g
masłaSłonecznik,
mleko i
masło przełóż do garnka, zagotuj. Tak otrzymaną masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 8/10 minut. Wystudzony
słonecznik rozdrobnij za pomocą malaksera ( lub wałka kuchennego).
Masło ubij na puch, a następnie dodawaj masę
krówkową. Na koniec dodaj
słonecznik ( zostawiając ok 3 łyżek do dekoracji) i
alkohol. Wymieszaj dokładnie.WYKOŃCZENIE: Ciasto
kakaowe przetnij na pół. Jedną część ułóż na dnie brytfanny. Na ciasto wyłóż połowę masy II, rozprowadź po całej powierzchni ciasta. Następnie przykryj
biszkoptem i rozprowadź lekko tężejącą masę I, przykry ją drugą połową ciasta
kakaowego. Na wierzch ciasta wyłóż pozostałą masę II, rozprowadź ją po całej powierzchni ciasta. Ciasto udekoruj pozostałym
słonecznikiem.Smacznego.
