ßßß Cookit - przepis na Przekładaniec jogurtowy

Przekładaniec jogurtowy

nazwa

Wykonanie

Święta, święta i po świętach. Czas na wspomnienia świątecznych słodkości. W tym roku obok tradycyjnego makowca i sernika, na stole pojawił się jogurtowy przekładaniec.
Przekładaniec jogurtowy
przepis na blachę o wymiarach 38cm x 24cm
BISZKOPT
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
BISZKOPT: Żółtka odziel od białek. Ubijaj białka ze szczyptą soli do czasu aż staną się białe. Następnie dodaj cukier i ubij na sztywno. Następnie dodawaj po jednym żółtku i ponownie ubijaj. Na koniec zmniejsz moc miksera. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Powoli dodawaj ją do ubitej piany, ciągle mieszając. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przelej na blachę. Piecz ok. 30. minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia.
CIASTO KRUCHE:
200 g mąki pszennej (np krupczatki)
100 g masła
2 żółtka surowe
2 żółtka ugotowane
50 g cukru pudru
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
CIASTO KRUCHE: Ugotowane żółtko przetrzyj przez sitko. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodaj masło pokrojone na małe kawałki, żółtko surowe i żółtko ugotowane. Zagnieć gładkie ciasto. Z ciasta uformuj kulkę, owiń ją folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na ok. 2h.
CIASTO KAKAOWE:
5 jaj
szklanka mąki pszennej
szklanka cukru
3 łyżeczki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, następnie dodawaj po jednym żółtku. Zmniejsz moc miksera i dodawaj powoli mąkę. Do gotowego ciasta zetrzyj zamrożone kruche ciasto i delikatnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przelej na blachę. Piecz ok. 35-40. minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia.
MASA I:
1,5 opakowania jogurtu greckiego (ok. 600 g)
2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe
czubata łyżka cukru pudru
Galaretki rozpuść w szklance gorącej wody i odstaw do przestygnięcia. Jogurt rozmieszaj z cukrem, następnie dodaj zimną galaretkę i dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.
MASA II:
200 g masła
puszka masy krówkowej (ok. 400 g)
1,5 łyżki spirytusu
250 g słonecznika
4 łyżki mleka
50 g masła
Słonecznik, mleko i masło przełóż do garnka, zagotuj. Tak otrzymaną masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 8/10 minut. Wystudzony słonecznik rozdrobnij za pomocą malaksera ( lub wałka kuchennego). Masło ubij na puch, a następnie dodawaj masę krówkową. Na koniec dodaj słonecznik ( zostawiając ok 3 łyżek do dekoracji) i alkohol. Wymieszaj dokładnie.
WYKOŃCZENIE: Ciasto kakaowe przetnij na pół. Jedną część ułóż na dnie brytfanny. Na ciasto wyłóż połowę masy II, rozprowadź po całej powierzchni ciasta. Następnie przykryj biszkoptem i rozprowadź lekko tężejącą masę I, przykry ją drugą połową ciasta kakaowego. Na wierzch ciasta wyłóż pozostałą masę II, rozprowadź ją po całej powierzchni ciasta. Ciasto udekoruj pozostałym słonecznikiem.
Smacznego.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/12/przekadaniec-jogurtowy.html