Wykonanie
Krem400 g
orzechów włoskich300 g
masła1/2 szklanki
cukru pudruok. 300 ml
mlekaspirytusBiszkopt4
jajka1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaoBiałka ubić na sztywno powoli dodawać
cukier oraz
żółtka. Dodać przesianą
mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać
łopatką. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach około 20x30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut.Ciasto schłodzić i przeciąć na pół, nawilżyć
wodą - do której można dodać
spirytus.
Orzechy podsmażyć na suchej patelni, mieszając aby się nie przypaliły - mają się przesuszyć i stać się chrupkie. Następnie
orzechy zmielić w maszynce, przełożyć do garnka i zalać
mlekiem, tak aby zostały zakryte, nie więcej. Masę zagotować, ale ciągle mieszać, gdyż łatwo się przypala. Następnie przestudzić.
Masło utrzeć na puch z
cukrem pudrem powoli dodając masę
orzechową oraz
spirytus (ilość wg. upodobania).Na połówkę
biszkoptu nałożyć połowę kremu, rozsmarować równo, przykryć drugą połówką i rozsmarować resztą kremu. Na wierzchu ułożyć
wiśnie ze
spirytusu i pospać gorzkim
kakao.