ßßß Cookit - przepis na Tort orzechowy

Tort orzechowy

nazwa

Wykonanie

Fantastyczny tort na zakończenie roku. Maślany z bardzo dużą ilością orzechów włoskich.
Składniki:
10 jajek
200 g cukru
250 g mąki
150 g zmielonych orzechów włoskich
1 szklanka zmielonych biszkoptów
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
400 g zmielonych orzechów włoskich
400 ml mleka
300 g cukru
400 g masła temp. pokojowa
1-2 łyżki spirytusu
orzechy do dekoracji
Tortownica 28-30 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona
Ubijamy białka na sztywno, następnie pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Delikatnie mieszając łączymy piane z żółtkami. Mąkę, orzechy, biszkopty, proszek do pieczenia mieszamy i pomalutku łączymy z pianą. Na koniec dodajemy oliwę. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w 180*C 40 minut. Studzimy.
Do gotującego się mleka wsypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Dodajemy zmielone orzechy i cały czas mieszając podgrzewamy kolejne 5 minut. Studzimy w temp. pokojowej. Do utartego masła dodajemy po łyżce masy orzechowej, na koniec spirytus. Nadzienie odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. Ciasto dzielimy na 2 albo 3 krążki i równomiernie rozsmarowujemy krem na wierzchu i po bokach. Tort dowolnie dekorujemy najlepiej kawałkami orzechów. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Przepis pochodzi z książki Ewy Wachowicz
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/12/tort-orzechowy.html