Wykonanie
Fantastyczny tort na zakończenie roku.
Maślany z bardzo dużą ilością
orzechów włoskich.Składniki:10
jajek200 g
cukru250 g
mąki150 g zmielonych
orzechów włoskich1 szklanka zmielonych
biszkoptów2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
proszku do pieczeniaNadzienie:400 g zmielonych
orzechów włoskich400 ml
mleka300 g
cukru400 g
masła temp. pokojowa1-2 łyżki
spirytusuorzechy do dekoracjiTortownica 28-30 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczonaUbijamy
białka na sztywno, następnie pomalutku wsypujemy
cukier i ubijamy aż się rozpuści. Delikatnie mieszając łączymy piane z
żółtkami.
Mąkę,
orzechy,
biszkopty,
proszek do pieczenia mieszamy i pomalutku łączymy z pianą. Na koniec dodajemy
oliwę. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w 180*C 40 minut. Studzimy.Do gotującego się
mleka wsypujemy
cukier i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Dodajemy zmielone
orzechy i cały czas mieszając podgrzewamy kolejne 5 minut. Studzimy w temp. pokojowej. Do utartego
masła dodajemy po łyżce masy orzechowej, na koniec
spirytus. Nadzienie odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. Ciasto dzielimy na 2 albo 3 krążki i równomiernie rozsmarowujemy krem na wierzchu i po bokach. Tort dowolnie dekorujemy najlepiej kawałkami
orzechów. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Przepis pochodzi z książki Ewy Wachowicz