Wykonanie
Rogaliki są wariacją na temat rogalików
drożdżowych zaproponowanych przez Olciaky w ramach WC 14. Ponieważ wersja oryginalna strasznie samkowała rodzince postanowiłam zrobić je jeszcze raz ale tym razem z całej porcji. Niestety jak się okazało, nie miałam w domu wystarczająco dużo
mąki pszennej, miałam za to dość dużo pszennej razowej. Eksperyment się udał, zdaje się z leszpym dla zdrowia skutkiem. A że moja mama przynisła z bazarku
truskawki (tak tak, o tej
porze roku i to po tylko 8 zł), rogaliki nadziałam
truskawkami.

Składniki:1 szkl.
mleka1/2 kostki
masła1/2 szkl.
cukru1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
suszonych drożdży3 duże
jajka4 i 1/2 szkl.
mąki ( ja dałam 2 szkl.
mąki pszennej i 2 i 1/2 pszennej razowej)Do posmarowania:3 łyżki stopionego
masłaNadzienie: u mnie
truskawki, ale może byc pełna dowolnośćWykonanie:
Drożdże wsypać do małego naczynia, dodać troszkę
mąki i
cukru.
Mleko podgrzać, aż będzie letnie i 1/4 szklanki zalać
drożdże, dobrze wymieszać i zostawić , aż zaczyn zacznie się podnosić.Resztę (3/4 szklanki)
mleka zagotować i dodać do niego
masło i
cukier. Odstawić do przestygnięcia. Następnie do miski wsypać
mąkę, dodać rozczyn,
mleko z
masłem i
cukrem,
jajka ,
sól i wymieszać, aż utworzy się miękkie ciasto. Wyłożyć na stolnicę i wyrabiać dobre kilka minut, aż będzie gładkie i lśniące.Włożyć z powrotem do miski (ja włożyłam do naoliwionej) i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę , aż podwoi swoją objętość. Podzielić ciasto na 3 części, z każdej wywałkowac koło o średnicy 22 cm. Posmarować roztopionym
masłem, podzielić na 8 trójkątów, nakładać po 1 łyżeczce nadzienia lub po 2, 3 kawałeczki owocówi zwijać ku środkowi rogaliki. Układać na natłuszczonej blasze , posmarować
masłem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia.Piec 8 - 10 minut, aż się zrumienią w temperaturze 200 st.C., wyjać z piekarnika i jeszcze gorące ponownie posmarować
masłem. Zostawić do wystygnięcia.Ja dodatkowo posypałam je
cukrem pudrem z dodatkiem
kakao/wydrukuj przepis/
