Wykonanie
Tradycyjne pączki z Nowego Orleanu pokryte grubą warstwa
cukru pudru. Różnią się od naszych zarówno kształtem (te są kwadratowe) jak i smakiem.... Wychodzą bardziej .... chrupiące zewnątrz. Zniknęły błyskawicznie :) Przepis znaleziony tutaj (klik). Jeśli jeszcze nie jedliście to polecam baaardzo. Warto je wypróbować chociażby podczas karnawału :)Składniki:550g
mąki pszennej tortowej2 łyżeczki
drożdży suszonych1 łyżeczka
soli60g
cukru1
jajko300g
mleka30g
masła roztopionegoponadto:
cukier puder do posypania
olej do smażeniaWszystkie składniki ciasta bardzo dobrze wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć je do naoliwionej miski, przykryć i odstawić w ciepłym miejscu na 2 godziny. Po tym czasie odgazować (wsadzić pięść do miski i 2-3x wbić w ciasto). Miskę ponownie przykryć i wstawić tym razem do lodówki na 1 godz.Po tym czasie wyjąć i na oprószonej
mąką stolnicy rozwałkować na grubość ok 0,5cmWycinać kwadraty o wielkości 5x5cm Powinno nam wyjść ok 24-26 szt (ja część zrobiłam też mniejszych 3x3 oraz część prostokątów 3x4). Odstawić na 10-15 min do leciutkiego napuszenia.Smażyć na rozgrzanym
oleju. Najpierw ok. 2 min z jednej strony a następnie z drugiej. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy. Jeszcze ciepłe grubo posypać
cukrem pudremSmacznego :)