Wykonanie
Zbliżają się święta,
pora na pachnące
cynamonem,
imbirem i
żurawiną słodkie wypieki. Powoli się przygotowuję na wielki pieczenie i co parę dni testuje nowe pomysły. Ostatnio piekłam ślimaczki
cynamonowe. Ubóstwiam
cynamon w każdej postaci i nigdy nie mam go dość. Niestety mój niejadek nie podziela tego entuzjazmu i z kilometra wyczuję choćby szczyptę
cynamonu. Wtedy zaczyna od razu się wykrzywiać. Ja jednak się nie poddaję i cały czas próbuję go namówić chociaż na mały kęs.
Cynamonki przygotowałam na bazie
ciasta drożdżowego. W planach mam jeszcze eksperymenty z innymi ciastami. Do przygotowania ślimaczków
cynamonowych potrzeba:1/2 kg
mąki pszennej2
jajka1 paczkę
suszonych drożdżymleko3/4 szklanki
cukru3 łyżki
olejuszczyptę
soliCiasto przygotowałam jak zwykle.
Mąkę pszenną zmieszałam z
drożdżami, dodałam
jajka,
cukier i ciepłe
mleko. Nigdy nie wiem ile go dokładnie leję, wydaje mi się że około 3/4 szklanki. Oczywiście do wszystkiego należy wsypać szczyptę
soli,
ciasto drożdżowe nie jest wyjątkiem. Nasypałam ok. pół łyżeczki białych kryształków. Wyrobiłam ciasto i na koniec dolałam jeszcze dwie łyżki
oleju z prażonych
orzechów włoskich. Ciasto dokładnie zagniotłam i poczekałam aż wyrośnie.Wyrośnięte podzieliłam na dwie części, każdą rozwałkowałam na łady prostokąt i posmarowałam masą
cynamonową, która jest bardzo prosta, do jej przygotowania potrzeba:1/2 kostki
masła100g
cukru2 łyżeczki
cynamonuBardzo miękkie
masło dokładnie zmieszałam z
cukrem i
cynamonem. Następnie posmarowałam
cynamonową papką rozwałkowany placki
drożdżowe. Ciasto zwinęłam w rulon i odcinałam 2 cm kawałki, które układałam na papierze do pieczenia. Blaszkę włożyłam do piekarnika rozgrzanego do dwustu stopni i piekłam, aż zrobiły się rumiane.