Wykonanie
Puszyste, mięciutkie, smaczne i proste do zrobienia naleśniki z duszonymi
borówkami, które kuszą słodkim smakiem, będą fajnym pomysłem na podwieczorek lub kolację dla dzieci, a także dla nas dorosłych. Szybko znikają z talerzy co świadczy o ich wyjątkowym smaku.
składniki na ok 6-8 naleśników1,5 szklanki
mleka25 dag
mąki pszennej2
jajka1 łyżka
olejuszczypta
soliolej do smażenia35-40 dag
borówek amerykańskich3/4 szklanki
cukru kryształu2 łyżki
masłacukier puder do posypaniaprzepisW garnku rozpuszczamy
masło, dodajemy
cukier oraz
borówki i wszystko dusimy około 10 minut od czasu do czasu mieszamy. Uduszone
borówki odstawiamy z ognia i studzimy.Do miski wbijamy oddzielone od
żółtek białka i ubijamy je na sztywno ze szczyptą
soli.Do drugiej miski wlewamy
mleko, dodajemy
żółtka i całość mieszamy stopniowo dosypując
mąkę, wlewamy
olej i dodajemy ubite na sztywno
białka, wszystko dokładnie mieszamy łyżką.Na patelnię z rozgrzanym
olejem wlewamy porcjami ciasto i smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Na gotowe naleśniki nakładamy porcję
borówek, zawijamy je w rulon a po wierzchu posypujemy
cukrem pudrem.