ßßß
Upały i wzmożona ilość nauki dały mi bardzo w kość. Stałam się złośliwa, nieznośna, leniwa i zrzędliwa. Ciężko ze mną żyć, więc przebywam ostatnio tylko z fretką, która ma gdzieś moje narzekanie — kładzie się i śpi, albo idzie sobie do miski z wodą.Moim jedynym sposobem na walkę z upałem (oprócz siedzenia w ciemności i przy zamkniętych oknach) jest łażenie z wilgotnym ręcznikiem na ramionach.Macie coś lepszego?A dzisiejsze ciasto to wspomnienie mojego dzieciństwa. Mogę piec drożdżowe tylko latem (zimą u mnie za zimno), więc korzystam z tego, ile mogę. Były racuchy, był chleb z orzechami włoskimi... i ciasto z truskawkami! To jedyna sytuacja, w której mogę zrezygnować z kuchennego chłodu...Inne propozycje na ciasta, albo deser z truskawkami mają: Bartoldzik, Chantel, Gin, Malwinna,Mirabelka, Mopsik, Pela, Shinju, Siankoo, Siaśka i Wojciech .Na blachę o średnicy 20 cmciasto:450g pszennej mąki20g świeżych drożdży1 szklanka mleka50g masła60g cukru2 jajaMleko podgrzać. w ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać łyżkę cukru i mąki. Odstawić na kilka minut (aż drożdże się pienią).W międzyczasie przesiać mąkę do wysokiej miski, rozpuścić masło (i odstawić na chwilę, żeby ostygło). Jajka utrzeć z cukrem.Do mąki dodać jajka i drożdże. Delikatnie wymieszać składniki i dodać roztopione masło.Wyrobić łapką na gładkie ciasto (zajmuje to około 10–15 minut) i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.Po godzinie (albo wtedy, kiedy ciasto powiększy się o 100%) zagnieść ciasto jeszcze 2 razy i odstawić na kolejną godzinę).W tym czasie idziemy do sklepu, na ploty, do kina. Wracamy po 55 minutach i robimytruskawkowe wnętrze :2 szklanki niewielkich truskawek1 łyżka cukru pudruTruskawki umyć, odszypułkować i pokroić na połówki (większe na plastry). Zasypać cukrem, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.kruszonka:3 czubate łyżki mąki2 łyżki cukru30g miękkiego, albo roztopionego masłaMąkę przesiać do miski, dodać cukier, dokładnie wymieszać. Nastepnie dodać masło i zagnieść.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, albo nasmarować wnętrze masłem i posypać mąką.Na blachę wylać ciasto, rozłożyć na nim truskawki i posypać kruszonką.Piec w 180 C przez 20–25 minut.Ciasto będzie pięknie wyrośnięte, a później opadnie na środku. Nie bójcie się :)