ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami

nazwa

Wykonanie

21 Czerwca 2014 Gotowanie ze stylem
Podczas sezonu truskawkowego w moim domu nie mogłoby zabraknąć ciasta drożdżowego z truskawkami i kruszonką. Puszyste, delikatne i wilgotne w środku ciasto zachęca nie tylko smakiem, ale także zapachem unoszącym się w całym domu i przyciągającym smakoszy. Ciasto można wykonać dowolnie zmieniając proporcje składników, jednak np. zbyt duża ilość truskawek może obciążyć ciasto i doprowadzić do powstania zakalca. Rozczyn najlepiej sporządzać w ciepłym pomieszczeniu bez przeciągów.
Składniki :
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
100 g masła
60 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
¾ szklanki cukru
2 jajka
Kruszonka:
2 pełne łyżki masła
5 łyżeczek cukru
4 łyżki stołowe mąki pszennej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
świeże truskawki pokrojone na ćwiartki do dekoracji
prostokątna forma o średnicy 28 x 30 cm cm
Sposób przygotowania:
Truskawki umyć pod bieżącą wodą i pokroić w ćwiartki (można delikatnie posypać je cukrem).
Kruszonka:
Masło, cukier oraz mąkę przełożyć do miski i rozcierać ręcznie, aż do momentu powstania grudek ciasta (kruszonki).
Ciasto:
Rozczyn: do rondla wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i 2 pełne łyżki mąki pszennej. Całość delikatnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 15 minut.
Wyrośnięty rozczyn połączyć w misce bądź na stolnicy z jajkami, resztą cukru oraz rozpuszczonym masłem, po czym wymieszać za pomocą łyżki.
Stopniowo dodawać mąkę, kiedy masa będzie już gęsta wyrobić ciasto ręcznie. Następnie odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto w tym czasie powinno zwiększyć swoją objętość minimum dwukrotnie.
Wykończenie:
Spód oraz boki formy do pieczenia nasmarować masłem, następnie przełożyć ciasto dociskając je równomiernie do brzegów. Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170°C około 40 - 45 minut.
Upieczone i przestudzone ciasto posypać obficie cukrem pudrem.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_ciasto-drozdzowe-z-truskawkami.html