ßßß
Składniki :Ciasto:3 szklanki mąki pszennej100 g masła60 g świeżych drożdży1 szklanka mleka¾ szklanki cukru2 jajkaKruszonka:2 pełne łyżki masła5 łyżeczek cukru4 łyżki stołowe mąki pszennejDodatkowo:cukier puder do posypaniaświeże truskawki pokrojone na ćwiartki do dekoracjiprostokątna forma o średnicy 28 x 30 cm cmSposób przygotowania:Truskawki umyć pod bieżącą wodą i pokroić w ćwiartki (można delikatnie posypać je cukrem).Kruszonka:Masło, cukier oraz mąkę przełożyć do miski i rozcierać ręcznie, aż do momentu powstania grudek ciasta (kruszonki).Ciasto:Rozczyn: do rondla wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i 2 pełne łyżki mąki pszennej. Całość delikatnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 15 minut.Wyrośnięty rozczyn połączyć w misce bądź na stolnicy z jajkami, resztą cukru oraz rozpuszczonym masłem, po czym wymieszać za pomocą łyżki.Stopniowo dodawać mąkę, kiedy masa będzie już gęsta wyrobić ciasto ręcznie. Następnie odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto w tym czasie powinno zwiększyć swoją objętość minimum dwukrotnie.Wykończenie:Spód oraz boki formy do pieczenia nasmarować masłem, następnie przełożyć ciasto dociskając je równomiernie do brzegów. Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170°C około 40 - 45 minut.Upieczone i przestudzone ciasto posypać obficie cukrem pudrem.