Wykonanie
Tradycyjne bolognese w niecodziennej i bardziej dietetycznej odsłonie.
Makaron został zastąpionym przepysznymi
szparagami. Smacznie i zdrowo!

Składniki500g
mięsa mielonego z
szynki2 łyżki
oliwy pomidorowej2 ząbki
czosnkuśrednia biała
cebulastrąk
czerwonej paprykimarchewpuszka
pomidorów pelatti (400g)2 czubate łyżki
przecieru pomidorowegosól,
czarny pieprz,
oregano,
bazylia10szt białych
szparagówsól,
cukierSposób przygotowaniaNa dużej patelni rozgrzewamy
oliwę pomidorowa i szklimy na niej posiekana w mała kostkę
cebule z dodatkiem przeciśniętego
czosnku. Dodajemy
mięso i doprawiamy
solą i świeżo mielonym
pieprzem. Przesmażamy aż
mięso zmieni kolor. W tym czasie obieramy i kroimy w drobną kostkę
marchew. Gdy
mięso zmieni kolor dodajemy
marchew, posiekaną w kostkę
paprykę, pelatti oraz
przecier pomidorowy. Dolewamy około 3/4 szklanki
wody i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku
bazylią,
oregano,
sola i
pieprzem.
Szparagi obieramy i odcinamy końcówki. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki
cukru, aż będą al dente.Na talerze wykładamy
szparagi, polewamy sosem bolognese i dekorujemy listkiem
bazylii.