Pyszny gulasz naszych południowych sąsiadów. Z kruchutkim i mięciutkim mięsem i delikatnym smakiem piwa. Doskonale komponuje się z zasmażaną kapusta i plackami ziemniaczanymi lub jak to podają tradycyjnie Czesi - knedlikami.Składniki:Na gulasz:500g łopatkiSkórka z boczku2 duże cebule białe2-3 ząbki czosnkuŁyżka masła klarowanego2 Łyżki mąkiPapryka słodka, pieprz czarny, sól3 ziela angielskie, 2 listki lauroweSzklanka piwa jasnegoNa zasmażaną kapustę:900g kiszonej kapusty (nie do końca odciśniętej)duża cebulałyżka smalcułyżka masłapieprz, kminekNa placki ziemniaczane:1kg ziemniaków1 ½ białej cebuliSól, pieprzMąka pszennaOlej do smażeniaWykonanie:Gulasz:W garnku podsmażamy skórkę z boczku z łyżka masła klarowanego. Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mięso mieszamy w miseczce z łyżką mąką i słodką papryką tak, aby pokryła całe mięso. Następnie dodajemy je do podsmażonej skórki boczku i przesmażamy kilka minut. Dodajemy poszatkowane w piórka cebule i czosnek w cienkie plasterki. Przesmażamy jeszcze kilka minut i zalewamy całość piwem oraz wodą tak aby przykryła mięso. Dodajemy ziele angielski i liść laurowy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa (około godziny) od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Gdy mięso będzie już miękkie i kruche mieszamy łyżkę maki z pól szklanki wody i wlewamy przez sitko do gulaszu.Serwujemy gorący z dodatkiem zasmażanej kapusty i placków ziemniaczanych lub knedlików.Kapusta:Cebule obrać i pokroić w drobna kostkę. W garnku roztopić smalec z masłem i przesmażyć na nim cebulkę do zeszklenia. Dodać poszatkowaną kapustę i kontynuować smażenie na wolnym ogniu prze około 8-10 minut. Wymieszać łyżkę mąki z niepełna szklanką wody. Wlać do kapusty przez sitko stale mieszając. Doprawić do smaku pieprzem i kminkiemPlacki ziemniaczane:Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach razem z cebulami. Porządnie odciskamy nadmiar soku z przetartej masy. Doprawiamy sola i pieprzem i dodajemy tyle mąki, żeby scaliła placki, ale żeby ciasto nie było twarde. Konsystencja ma przypominać gęstsze ciasto naleśnikowe. Smażymy na oleju na złoto z obu stron.