ßßß Cookit - przepis na Na ciasto:

Na ciasto:

nazwa

Wykonanie

Prze pis na miodownik czyli kusz ą ce ciasto miodowe przek ł adane mas ą z kaszy manny oraz powid ł ami ś liwkowymi, z glazur ą czekoladow ą, przybrane orzechami w ł oskimi. Uwielbiam to połączenie! Pyszne, pachn ą ce prawdziw ą czekolad ą i miodem ciasto, rozp ł ywaj ą cy si ę w ustach aksamitny smak kremu ma ś lano-grysikowego, podkre ś lony s ł odycz ą ś liwek ....
Składniki dekoracji to kwestia smaku, wykorzystaj to, co masz w domu, np. owoce suszone, migdały, orzechy, wi órki kokosa. Ciasto miodowe z czekoladą i kremem grysikowym to i dealna harmonia smaków i aromatów. I zwie ń czenie cudownej kompozycji - chrupi ą ce po ł ówki orzechów w ł oskich ... . Od dawna marzy ł am, ż eby go upiec ....
Przepis dostałam od mojej Mamy i muszę przyznać, że jest ono trudniejsze od wszystkich ciast, kt óre robi łam do tej pory. Składa się z czterech cienkich warstw kruchego ciasta miodowego. Każdy krążek ciasta piekłam osobno, każdorazowo rozwałkowując placek o średnicy blaszki, myjąc i natłuszczając masłem blaszkę. To tak, jakby się wypiekało cztery placki, a to wymaga sporo czasu i cierpliwości. No i nie jest to przepis dla początkujących amator ów wypieków. Ciasto jest cienkie i bardzo kruche, wi ęc łatwo go spalić. Ale jakie to wyzwanie, jaka satysfakcja, kiedy się uda!
Można oczywiście upiec go w zwykłej prostokątnej blaszce. Jeśli chcesz, by miało bardziej odświętny charakter, weź okrągłą blaszkę do pieczenia tortu (ja tak zrobiłam). Kiedy już wreszcie uporałam się z upieczeniem wszystkich czterech plack ów, zabra łam się za przekładanie tortu. Wypieki na szczęście udały się, chociaż bardzo się denerwowałam, ciągle zaglądałam do piekarnika, żeby czegoś nie przegapić i ich nie spalić.
Ale za to przekładanie to niezła zabawa - jak dla przedszkolak ów w piaskownicy! Pierwszy placek posmarowa łam powidłami śliwkowymi. Przyłożyłam drugim plackiem i dokładnie pokryłam powierzchnię kremem maślano-grysikowym. Identycznie postąpiłam z trzecim plackiem. Na wierzchu ułożyłam czwarty, ostatni krążek ciasta. A całość obciążyłam garnkiem z wodą. Taką wymyślną konstrukcję zostawię na noc, żeby przeniknęły się smaki i aromaty, a warstwy ładnie się spoiły. Dzieło gotowe!
A ja teraz spokojnie mogę napić się kawy, jeszcze tylko zapiszę przepis w komputerze i wybiorę zdjęcia warstw krok po kroku. Jutro zrobię glazurę z czekolady do posmarowania wierzchu i bok ów tortu. Potem pozostanie tylko zrobi ć dekorację. Składniki dekoracji to kwestia smaku i indywidualnych upodobań. Wykorzystaj to, co masz w domu, np. owoce suszone, migdały, orzechy, wi órki kokosa. Zapro ś do pomocy dzieci, będzie to dla nich jedno z najmilszych wspomnień z dzieciństwa.
O ile nie uda Wam się zjeść go od razu w całości (co jest bardzo trudne!), miodownik zyskuje w smaku z każdym kolejnym dniem - ciasto najlepsze jest w drugim, trzecim dniu. W naszym domu Mama zawsze robiła tort miodowy na specjalne okazje, takie jak przyjęcia, urodziny, imieniny, święta .... a ja go dekorowałam ....
.... o czym ciąg dalszy nastąpi.
Przepis dnia: Ciasto miodowe z czekolad ą i kremem grysikowym
Składniki:
Na ciasto:
500 g mąki
70 g miodu
70 g masła
2 jajka
1/2 szklanki cukru drobnego
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżki śmietany
Na krem:
500 ml mleka
200 g masła
4 czubate łyżki kaszy manny (grysiku)
1 szklanka cukru drobnego
Do przełożenia:
konfitura (powidła) śliwkowe
Na glazurę:
2 tabliczki czekolady gorzkiej
(o zawartości kakao min. 70%)
2 łyżki cukru
1-2 łyżki białego wina
Do dekoracji:
orzechy włoskie
Przygotowanie:
Mąkę odważ, posiekaj z z cukrem i masłem na piasek. Sodą posyp mąkę. Zr ób do łek, wlej śmietanę, mi ód, pokruszone dro żdże i jajka. Zagnieć ciasto, podziel na 4 części. Na stolnicy cienko rozwałkuj cztery koła o średnicy blaszki.
Upiecz osobno cztery placki, każdorazowo myjąc i natłuszczając masłem blaszkę. Studź placki na mokrej ściereczce, bez odwracania formy. Przygotuj krem: Do mleka wsyp kaszę mannę (grysik), praż kilkanaście minut na bardzo małym ogniu, stale mieszając. Wystudź. Masło zmiksuj z cukrem, stopniowo dodawaj zimny grysik.
Przekładanie: Pierwszy placek posmaruj powidłami śliwkowymi. Drugi i trzeci kremem maślano-grysikowym. Przykryj czwartym plackiem i obciąż naczyniem o szerokim dnie, odpowiednim do foremki (np. garnkiem z wodą). Zostaw na noc.
Następnego dnia zr ób polew ę. Połam tabliczki gorzkiej czekolady na drobniejsze kawałki, powoli ogrzewaj w rondlu z 1-2 łyżkami białego wina, do rozpuszczenia na gładką, gęstą masę. Gorącą masą posmaruj tort, udekoruj poł ówkami orzechów w łoskich.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2015/01/ciasto-miodowe-z-czekolada-i-kremem.html