Wykonanie
Prze pis na miodownik czyli kusz ą ce ciasto
miodowe przek ł adane mas ą z
kaszy manny oraz powid ł ami ś liwkowymi, z glazur ą czekoladow ą, przybrane
orzechami w ł oskimi. Uwielbiam to połączenie! Pyszne, pachn ą ce prawdziw ą
czekolad ą i
miodem ciasto, rozp ł ywaj ą cy si ę w ustach aksamitny smak kremu ma ś lano-grysikowego, podkre ś
lony s ł odycz ą ś liwek ....

Składniki dekoracji to kwestia smaku, wykorzystaj to, co masz w domu, np.
owoce suszone,
migdały,
orzechy, wi
órki kokosa. Ciasto
miodowe z
czekoladą i kremem grysikowym to i dealna harmonia smaków i aromatów. I zwie ń czenie cudownej kompozycji - chrupi ą ce po ł ówki
orzechów w ł oskich ... . Od dawna marzy ł am, ż eby go upiec ....Przepis dostałam od mojej Mamy i muszę przyznać, że jest ono trudniejsze od wszystkich ciast, kt óre robi łam do tej
pory. Składa się z czterech cienkich warstw kruchego ciasta
miodowego. Każdy krążek ciasta piekłam osobno, każdorazowo rozwałkowując placek o średnicy blaszki, myjąc i natłuszczając
masłem blaszkę. To tak, jakby się wypiekało cztery placki, a to wymaga sporo czasu i cierpliwości. No i nie jest to przepis dla początkujących amator ów wypieków. Ciasto jest cienkie i bardzo kruche, wi ęc łatwo go spalić. Ale jakie to wyzwanie, jaka satysfakcja, kiedy się uda!Można oczywiście upiec go w zwykłej prostokątnej blaszce. Jeśli chcesz, by miało bardziej odświętny charakter, weź okrągłą blaszkę do pieczenia
tortu (ja tak zrobiłam). Kiedy już wreszcie uporałam się z upieczeniem wszystkich czterech plack ów, zabra łam się za przekładanie
tortu. Wypieki na szczęście udały się, chociaż bardzo się denerwowałam, ciągle zaglądałam do piekarnika, żeby czegoś nie przegapić i ich nie spalić.Ale za to przekładanie to niezła zabawa - jak dla przedszkolak ów w piaskownicy! Pierwszy placek posmarowa łam powidłami śliwkowymi. Przyłożyłam drugim plackiem i dokładnie
pokryłam powierzchnię kremem
maślano-grysikowym. Identycznie postąpiłam z trzecim plackiem. Na wierzchu ułożyłam czwarty, ostatni krążek ciasta. A całość obciążyłam garnkiem z
wodą. Taką wymyślną konstrukcję zostawię na noc, żeby przeniknęły się smaki i aromaty, a warstwy ładnie się spoiły. Dzieło gotowe!A ja teraz spokojnie
mogę napić się
kawy, jeszcze tylko zapiszę przepis w komputerze i wybiorę zdjęcia warstw krok po kroku. Jutro zrobię glazurę z
czekolady do posmarowania wierzchu i bok ów
tortu.
Potem pozostanie tylko
zrobi ć dekorację. Składniki dekoracji to kwestia smaku i indywidualnych upodobań. Wykorzystaj to, co masz w domu, np.
owoce suszone,
migdały,
orzechy, wi
órki kokosa. Zapro ś do pomocy dzieci, będzie to dla nich jedno z najmilszych wspomnień z dzieciństwa.O ile nie uda Wam się zjeść go od razu w całości (co jest bardzo trudne!), miodownik zyskuje w smaku z każdym kolejnym dniem - ciasto najlepsze jest w drugim, trzecim dniu. W naszym domu Mama zawsze robiła tort
miodowy na specjalne okazje, takie jak przyjęcia, urodziny, imieniny, święta .... a ja go dekorowałam ........ o czym ciąg dalszy nastąpi.Przepis dnia: Ciasto
miodowe z
czekolad ą i kremem grysikowymSkładniki:Na ciasto:500 g
mąki70 g
miodu70 g
masła2
jajka1/2 szklanki
cukru drobnego1,5 łyżeczki
sody1,5 łyżeczki
cynamonu2 łyżki
śmietanyNa krem:500 ml
mleka200 g
masła4 czubate łyżki
kaszy manny (grysiku)1 szklanka
cukru drobnegoDo przełożenia:
konfitura (powidła)
śliwkoweNa glazurę:2 tabliczki
czekolady gorzkiej(o zawartości
kakao min. 70%)2 łyżki
cukru1-2 łyżki
białego winaDo dekoracji:
orzechy włoskiePrzygotowanie:
Mąkę odważ, posiekaj z z
cukrem i
masłem na piasek.
Sodą posyp
mąkę. Zr ób do łek, wlej
śmietanę, mi ód, pokruszone dro żdże i
jajka. Zagnieć ciasto, podziel na 4 części. Na stolnicy cienko rozwałkuj cztery koła o średnicy blaszki.Upiecz osobno cztery placki, każdorazowo myjąc i natłuszczając
masłem blaszkę. Studź placki na mokrej ściereczce, bez odwracania formy. Przygotuj krem: Do
mleka wsyp
kaszę mannę (grysik), praż kilkanaście minut na bardzo małym ogniu, stale mieszając. Wystudź.
Masło zmiksuj z
cukrem, stopniowo dodawaj zimny grysik.Przekładanie: Pierwszy placek posmaruj powidłami śliwkowymi. Drugi i trzeci kremem
maślano-grysikowym. Przykryj czwartym plackiem i obciąż naczyniem o szerokim dnie, odpowiednim do foremki (np. garnkiem z
wodą). Zostaw na noc.Następnego dnia zr ób polew ę. Połam tabliczki
gorzkiej czekolady na drobniejsze kawałki, powoli ogrzewaj w rondlu z 1-2 łyżkami
białego wina, do rozpuszczenia na gładką, gęstą masę. Gorącą masą posmaruj tort, udekoruj poł ówkami
orzechów w łoskich.


