Wykonanie
Czarna, niepozorna, mało zachęcająca do eksperymentów i konsumpcji. Nieznana, niepamiętana, zepchnięta do roli sałatki. Czarna
rzepa do niedawna była dla mnie zagadką, wielką niewiadomą. Nie bardzo miałam ochotę się z nią zmierzyć, ale jeżeli pojawia się wyzwanie, jeżeli ktoś
daje impuls, a przede wszystkim szuka inspiracji... temu nie można się oprzeć. Do czarnej
rzepy podeszłam łopatoligicznie. Najpierw zasięgnęłam
języka, przeczytałam kilkadziesiąt artykułów na temat jej właściwości leczniczych i kilkadziesiąt przepisów na surówkę z czarnej
rzepy i
jabłek. Nie żebym miała cokolwiek na przeciwko surowce, ale pomyślałam, że takie warzywo ma większy potencja, dość mocno niewykorzystany. Wystarczy tylko kupić
rzepę, spróbować i już dalej samo pójdzie. No i poszło. Kolor intensywny, kruczoczarny, a w środku śnieżnobiały, konsystencja
kalarepy, smak
rzodkiewki - nie można się nie zakochać. Ostra, czasami bardzo ostra. Bardzo zasmakowała mi z
miodem,
imbirem,
limonką,
marchewką, w towarzystwie
mięs i w propozycja wegetariańskich. Po azjatycku i na włoski sposób. Apel na dziś - kochajcie czarną
rzepę - odwdzięczy się wam :)Dziś pierwsza z wielu moich propozycji. Kanapka z chrupiącym
pieczywem, kruchą wiosennie zieloną
młodą sałatą rzymską,
miodową wieprzowiną oraz salsą z czarnej
rzepy,
limonki,
chilli,
jabłka i liści
selera naciowego.1
bagietka200 g
wieprzowiny1
młoda sałata rzymska1
marchewka1 czarna
rzepa1
jabłko1
limonka1 łyżka
miodu1 łyżka
sosu sojowego4-5 gałązek z liśćmi
selera naciowegoodrobina
soli1
papryczka chilli-
Wieprzowinę dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Tak, żeby można było oglądać przez nie świat. Doprawiamy
sosem sojowym, skórką otartą z
limonki, 1/2 łyżki
miodu.
Wieprzowinę smażymy na bardzo wysokim ogniu przez kilka minut. Będzie chrupiąca i delikatna.-
Bagietkę przecinamy na pół. Smarujemy odrobiną
oliwy i podgrzewamy w piekarniku, aż będzie rumiana i chrupiąca.- Na jedną połowę
bagietki nakładamy
sałatę rzymską i
marchewkę pokrojoną obieraczką we wstążki.- Na sałacie układamy usmażoną
wieprzowinę.-
Rzepę oraz
jabłko obieramy i kroimy w bardzo cienkie słupki. Doprawiamy
solą,
sokiem z 1/4
limonki i 1/2 łyżeczki
miodu. Liście
selera siekamy drobno, podobnie jak
chilli i dodajemy do salsy. Wszystko razem mieszamy i układamy na
wieprzowinie.- Na czarną
rzepę nakładamy drugą połowę
bagietki. Spinamy wykałaczkami i kroimy na mniejsze części.Smacznego :)