Wykonanie
Bulion z białymi
szparagami i młodym
kalafiorem oraz świeżym
lubczykiem. Nic bardziej wiosennego. Niezakłócony smak
młodych warzyw, a w tle delikatny
drobiowy wywar.2
marchewki1
pietruszka1/2
selera1/2 pęczka zielonej
pietroszki2
młode pory2 gałązki
lubczyku1 szyja z
indykasólliść laurowyziele angielskie1
młody kalafiorpęczek białych
szparagów-
Marchewkę,
seler,
pietruszkę oraz
por dokładnie myjemy, obieramy i wkładamy do garnka. Dodajemy zieloną
pietruszkę,
lubczyk,
ziele angielskie i
liść laurowy, zalewamy zimną
wodą. Doprawiamy
solą i dokładamy umytą szyję z
indyka. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 1-2 godziny.- Po ugotowaniu przecedzamy
bulion i dokładamy do niego obrane i umyte białe
szparagi oraz podzielony na cząstki
młody kalafior. Gotujemy około 20 minut.Do zupy nie dodajemy ani
śmietany, ani
ryżu,
makaronu czy
ziemniaków. Chodzi o to, aby
bulion nabrał smaku
młodych warzyw i aby cały czas pozostał cudownie lekki i świeży.Smacznego:)
