ßßß Cookit - przepis na Zupa z białymi szparagami i młodym kalafiorem

Zupa z białymi szparagami i młodym kalafiorem

nazwa

Wykonanie

Bulion z białymi szparagami i młodym kalafiorem oraz świeżym lubczykiem. Nic bardziej wiosennego. Niezakłócony smak młodych warzyw, a w tle delikatny drobiowy wywar.
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1/2 pęczka zielonej pietroszki
2 młode pory
2 gałązki lubczyku
1 szyja z indyka
sól
liść laurowy
ziele angielskie
1 młody kalafior
pęczek białych szparagów
- Marchewkę, seler, pietruszkę oraz por dokładnie myjemy, obieramy i wkładamy do garnka. Dodajemy zieloną pietruszkę, lubczyk, ziele angielskie i liść laurowy, zalewamy zimną wodą. Doprawiamy solą i dokładamy umytą szyję z indyka. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 1-2 godziny.
- Po ugotowaniu przecedzamy bulion i dokładamy do niego obrane i umyte białe szparagi oraz podzielony na cząstki młody kalafior. Gotujemy około 20 minut.
Do zupy nie dodajemy ani śmietany, ani ryżu, makaronu czy ziemniaków. Chodzi o to, aby bulion nabrał smaku młodych warzyw i aby cały czas pozostał cudownie lekki i świeży.
Smacznego:)
Źródło:http://pod-zielonym-niebem.blogspot.com/2013/05/zupa-z-biaymi-szparagami-i-modym.html