Wykonanie
Słodki i słony, a do tego lekko pikantny
kurczak w towarzystwie kwaskowatego
ananasa i soczystej słodkiej
pomarańczy. Szybko smażone, z lekkim sosem z
soków owocowych i
sosu sojowego. Kolorowe, pełne smaku... aż się tęskni do lata.200 g
mięsa z kurczaka1/4
ananasa świeżego1
pomarańcza1
marchewka1 łodyga
selera naciowego3
młode cebulki szczypiorkowe2 cm
imbiru1
czerwone chilli1/2 żółtego
chilliszczypioreksól1 łyżka
sosu sojowego1/2 szl
bulionu1 łyżka
skrobi kukurydzianej-
Mięso z kurczaka dzielimy na małe kawałki (3x3), solimy i odstawiamy na chwilę.-
Ananasa obieramy ze skóry, wykrawamy środek i kroimy w kostkę.-
Pomarańcza obieramy ze skóry i błon i wykrawamy miąższ.
Ananasa mieszamy z
pomarańczą.-
Chilli czerwone i żółte siekamy, połowę dodajemy do
kurczaka, połowę do
owoców.-
Marchewkę oraz
seler kroimy w słupki,
cebulę w półtalarki.- Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wkładamy
kurczaka i smażymy na dużym ogniu do momentu, kiedy się zrumieni, następnie dodajemy
imbir,
marchewkę,
seler i
cebulę i zostawiamy na ogniu na około 1-2 minuty (cały czas mieszamy, żeby się nie przypaliło).- Po chwili wlewamy
sos sojowy i dodajemy
owoce. Smażymy około 1 minuty.- W
bulionie rozprowadzamy
skrobię kukurydzianą i dodajemy do
kurczaka z
warzywami i owocami. Pozwalamy się temu wszystkiemu zagotować, a następnie od razu wyłączamy.- Podajemy z
ryżem,
makaronem chińskim lub ulubionym
białym pieczywem.Smacznego:)

