ßßß
Tarta na kruchym cieście wypełniona kremem budyniowym i cienkimi plasterkami rabarbaru to idealne ciasto na wiosenny podwieczorek. Jak dla mnie duet: krem budyniowy i rabarbar to idealne połączenie. Krem budyniowy nie jest zbyt słodki, ale wspaniale kontrastuje z kwaskowym rabarbarem.Na blogu znajdziecie też inne przepisy z rabarbarem w roli głównej:Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbaremTruskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimnoCiasto rabarbar truskawkaJogurtowe ciasto z rabarbaremKruche ciasto rabarbaroweLekkie ciasto jogurtowe z rabarbaremDrożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonkąMuffiny z truskawkami rabarbaremMuffiny z rabarbaremDomowe lody truskawkowo-rabarbaroweLody rabarbaroweDomowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbaremSernik z rabarbarem na zimno
Czas przygotowania: 120 minutProporcje na formę o średnicy 22 cmSkładnikiCiasto:200 g mąki pszennej120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę100 g cukru pudru2 żółtkastarta skórka z 1 cytrynyszczypta soliKrem budyniowy:3 jajka70 g cukru375 ml mleka30 g mąki kukurydzianej1 łyżeczka domowej esencji waniliowe jRabarbar:3 łodyżki rabarbaru2 łyżki cukruSyrop:125 ml wody75 g cukru
Wykonanie:Do malaksera wkładamy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.Do garnuszka wkładamy wszystkie składniki kremu budyniowego, przy pomocy rózgi dokładnie wszystko mieszamy, stawiamy na ogniu i podgrzewamy cały czas mieszając. Gdy mleko zacznie wrzeć zmniejszamy ogień i gotujemy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy na bok i raz na jakiś czas mieszamy, aby na wierzchu kremu nie utworzył się kożuch.Rabarbar kroimy w cienkie plasterki, wkładamy do miski i zasypujemy cukrem.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułkę. Ciasto rozwałkowujemy na płat o średnicy nieco większej niż średnica formy. Formę wykładamy ciastem, pamiętając także o rantach formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wysypujemy na nie ceramiczne kuleczki lub suchą fasolę, aby ciasto w czasie pieczenia się nie wybrzuszało. Ciasto pieczemy przez około 10 minut (bez termoobiegu), po tym czasie zdejmujemy kuleczki i pieczemy kolejne 10 minut.Na podpieczony spód wykładamy krem budyniowy, a na kremie układamy plasterki rabarbaru.Tarte pieczemy przez kolejne 20 minut.Gdy tarta będzie już upieczona przygotowujemy syrop. Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści,Lekko przestudzonym syropem malujemy tartę.