Wykonanie
Pin It
Tarta na kruchym cieście wypełniona kremem budyniowym i cienkimi plasterkami
rabarbaru to idealne ciasto na wiosenny podwieczorek. Jak dla mnie duet: krem budyniowy i
rabarbar to idealne połączenie. Krem budyniowy nie jest zbyt słodki, ale wspaniale kontrastuje z kwaskowym
rabarbarem.Na blogu znajdziecie też inne przepisy z
rabarbarem w roli głównej:
Jogurtowe ciasto na
razowej mące z
rabarbaremTruskawkowo-
rabarbarowe ciasto na zimnoCiasto
rabarbar truskawkaJogurtowe ciasto z
rabarbaremKruche ciasto
rabarbaroweLekkie ciasto
jogurtowe z
rabarbaremDrożdżówki z karmelizowanym
rabarbarem i
imbirową kruszonkąMuffiny z
truskawkami rabarbaremMuffiny z
rabarbaremDomowe
lody truskawkowo-
rabarbaroweLody rabarbaroweDomowe
lody truskawkowe z karmelizowanym
rabarbaremSernik z
rabarbarem na zimno


Czas przygotowania: 120 minutProporcje na formę o średnicy 22 cmSkładnikiCiasto:200 g
mąki pszennej120 g zimnego
masła pokrojonego w kostkę100 g
cukru pudru2
żółtkastarta skórka z 1
cytrynyszczypta
soliKrem budyniowy:3
jajka70 g
cukru375 ml
mleka30 g
mąki kukurydzianej1 łyżeczka domowej esencji
waniliowe j
Rabarbar:3 łodyżki
rabarbaru2 łyżki
cukruSyrop:125 ml
wody75 g
cukru

Wykonanie:Do malaksera wkładamy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.Do garnuszka wkładamy wszystkie składniki kremu budyniowego, przy pomocy rózgi dokładnie wszystko mieszamy, stawiamy na ogniu i podgrzewamy cały czas mieszając. Gdy
mleko zacznie wrzeć zmniejszamy ogień i gotujemy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy na bok i raz na jakiś czas mieszamy, aby na wierzchu kremu nie utworzył się kożuch.
Rabarbar kroimy w cienkie plasterki, wkładamy do miski i zasypujemy
cukrem.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy
tartą bułkę. Ciasto rozwałkowujemy na płat o średnicy nieco większej niż średnica formy. Formę wykładamy
ciastem, pamiętając także o rantach formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wysypujemy na nie ceramiczne kuleczki lub
suchą fasolę, aby ciasto w czasie pieczenia się nie wybrzuszało. Ciasto pieczemy przez około 10 minut (bez termoobiegu), po tym czasie zdejmujemy kuleczki i pieczemy kolejne 10 minut.Na podpieczony spód wykładamy krem budyniowy, a na kremie układamy plasterki
rabarbaru.Tarte pieczemy przez kolejne 20 minut.Gdy
tarta będzie już upieczona przygotowujemy
syrop. Do garnuszka wlewamy
wodę, dodajemy
cukier i gotujemy na małym ogniu, aż
cukier się rozpuści,Lekko przestudzonym
syropem malujemy tartę.
