ßßß Cookit - przepis na Tarta z rabarbarem

Tarta z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Pin It
Tarta na kruchym cieście wypełniona kremem budyniowym i cienkimi plasterkami rabarbaru to idealne ciasto na wiosenny podwieczorek. Jak dla mnie duet: krem budyniowy i rabarbar to idealne połączenie. Krem budyniowy nie jest zbyt słodki, ale wspaniale kontrastuje z kwaskowym rabarbarem.
Na blogu znajdziecie też inne przepisy z rabarbarem w roli głównej:
Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbarem
Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno
Ciasto rabarbar truskawka
Jogurtowe ciasto z rabarbarem
Kruche ciasto rabarbarowe
Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem
Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką
Muffiny z truskawkami rabarbarem
Muffiny z rabarbarem
Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
Lody rabarbarowe
Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem
Sernik z rabarbarem na zimno
Czas przygotowania: 120 minut
Proporcje na formę o średnicy 22 cm
Składniki
Ciasto:
200 g mąki pszennej
120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
100 g cukru pudru
2 żółtka
starta skórka z 1 cytryny
szczypta soli
Krem budyniowy:
3 jajka
70 g cukru
375 ml mleka
30 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka domowej esencji waniliowe j
Rabarbar:
3 łodyżki rabarbaru
2 łyżki cukru
Syrop:
125 ml wody
75 g cukru
Wykonanie:
Do malaksera wkładamy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Do garnuszka wkładamy wszystkie składniki kremu budyniowego, przy pomocy rózgi dokładnie wszystko mieszamy, stawiamy na ogniu i podgrzewamy cały czas mieszając. Gdy mleko zacznie wrzeć zmniejszamy ogień i gotujemy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy na bok i raz na jakiś czas mieszamy, aby na wierzchu kremu nie utworzył się kożuch.
Rabarbar kroimy w cienkie plasterki, wkładamy do miski i zasypujemy cukrem.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułkę. Ciasto rozwałkowujemy na płat o średnicy nieco większej niż średnica formy. Formę wykładamy ciastem, pamiętając także o rantach formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wysypujemy na nie ceramiczne kuleczki lub suchą fasolę, aby ciasto w czasie pieczenia się nie wybrzuszało. Ciasto pieczemy przez około 10 minut (bez termoobiegu), po tym czasie zdejmujemy kuleczki i pieczemy kolejne 10 minut.
Na podpieczony spód wykładamy krem budyniowy, a na kremie układamy plasterki rabarbaru.
Tarte pieczemy przez kolejne 20 minut.
Gdy tarta będzie już upieczona przygotowujemy syrop. Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści,
Lekko przestudzonym syropem malujemy tartę.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/05/tarta-z-rabarbarem.html