ßßß
Klasyczne drożdżówki o niecodziennym smaku. I nności dodaje im słodziutki, karmelizowany rabarbar, który bez problemów można już dostać w większości sklepów i na straganach :-). Pod pyszną warstwą rabarbaru delikatna warstwa budyniu waniliowego, a wszystko uzupełnione imbirową kruszonką. Większość pracy przy drożdżówkach można wykonać wieczór wcześniej, wtedy rano pozostaje nam tylko uformowanie bułeczek. Świetne na piknik czy weekendowy wypad za miasto. Bułeczki nie są nudne, bardzo smakują również dzieciom, szczególnie z kompotem rabarbarowym!Budyń waniliowy, karmelizowany rabarbar i kruszonkę można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Przed pieczeniem wyjąć do temperatury pokojowej.Składniki na 11 - 12 drożdżówek:500 g mąki pszennej tortowej300 ml mleka100 g masła, roztopionego1 jajko20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdzy suchych2,5 łyżki cukruszczypta soliDodatkowo:1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniemMąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Przygotować 2 płaskie blachy - wyłożyć papierem do pieczenia (można pominąć, jeśli forma jest nieprzywieralna).Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 11 - 12 części, każda o wadze około 70 - 80 g. Uformować okrągłe kulki (bułeczki), ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 40 minut).Po tym czasie, używając szklanki z szerszym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie (prawie do samej blachy), do wgłębienia nałożyć ok. 1 łyżki budyniu waniliowego, następnie na budyń wyłożyć łyżkę karmelizowanego rabarbaru. Posypać kruszonką. /przepis na budyń, karmelizowany rabarbar i imbirową kruszonkę - poniżej/Tak przygotowane bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka (samo ciasto wokół). Piec w temperaturze 190º przez około 20 - 23 minuty. Wystudzić na kratce.Budyń waniliowy:300 ml mleka3 żółtka50 g cukru z wanilią20 g mąki pszennej20 g mąki ziemniaczanejW naczyniu zmiksować 100 ml mleka, cukier z wanilią, żółtka, obie mąki (najszybciej blenderem).Do garnuszka wlać pozostałe 200 ml mleka, doprowadzić do wrzenia. Dodać zmiksowaną mieszankę i zagotować jak budyń, cały czas mieszając, do zgęstnienia.Gotowy budyń przełożyć do salaterki i przykryć folią spożywczą w taki sposób, by folia bezpośrednio dotykała budyniu. Wystudzić.Karmelizowany rabarbar:400 g rabarbaru, pociętego na małe kawałki (nie ma konieczności obierania)100 g cukru z wanilią1 łyżeczka imbiru2 łyżki wodyNa małą patelnię wysypać cukier, wymieszać z wodą. Podgrzewać (nie mieszając już ani razu!) na średniej mocy palnika do momentu rozpuszczenia się cukru. Kiedy cukier się rozpuści lekko zwiększyć moc palnika i gotować do momentu aż karmel osiągnie złoty kolor (uważając, by nie przypalić). Dodać pocięty rabarbar, imbir, wymieszać. Pogotować do momentu aż sok puszczony przez rabarbar częściowo wyparuje. Zdjąć z palnika, wystudzić.Imbirowa kruszonka:pół szklanki mąki pszennej tortowej5 łyżek cukru1 łyżeczka imbiru60 g masła, roztopionegoWszystkie składniki na kruszonkę wyrobić pomiędzy palcami. W razie konieczności, jeśli kruszonka będzie się wydawała zbyt sucha, dodać odrobinę więcej masła.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).

