ßßß
Musze przyznać, że to danie mnie zaskoczyło. Bardzo pozytywnie zaskoczyło. Przygotowanie risotta na bazie piwnego wywaru, który powstał w trakcie gotowania golonki wraz z włoszczyzną i przyprawami było strzałem w dziesiątkę. Danie jest bardzo aromatyczne z wyczuwalną nutką piwną. To doskonała propozycja na obiad czy też na lunch.
Czas przygotowania: 120 minutProporcje dla 4 osóbSkładniki:1 golonka wieprzowa1 litr piwa2 marchewki1 pietruszka1 cebulakawałek selera3 listki laurowe6 ziaren ziela angielskiego10 ziarenek czarnego pieprzu4 goździki200 g ryżu arborio600 ml bulionu z gotowania golonki2 szalotki2 łyżki posiekanej natki pietruszkiolej do smażeniasólpieprzświeżo starty parmezan





Wykonanie:Golonkę płuczemy, warzywa obieramy. Wraz z przyprawami wkładamy do szybkowara, zalewamy piwem, zakręcamy garnek i od momentu kiedy szybkowar zacznie syczeć, gotujemy na małym ogniu przez jedną godzinę. Jeśli nie posiadamy szybkowara golonkę gotujemy w zwykłym garnku, aż mięso będzie miękkie.Golonkę wyjmujemy, lekko studzimy i obieramy ze skórki i kości. Wywar zachowujemy.Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy posiekane szalotki. Po chwili dodajemy ryż i przesmażamy ponownie prze 3-4 minuty. Na koniec dodajemy podzieloną na kawałeczki golonkę. Chwilę smażymy, wlewamy bulion i dodajemy natkę. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, mieszając raz na jakiś czas. Gdy ryż będzie już prawie miękki doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy od razu posypane świeżo startym parmezanem.