ßßß Cookit - przepis na Piwne risotto z wieprzowiną

Piwne risotto z wieprzowiną

nazwa

Wykonanie

Pin It
Musze przyznać, że to danie mnie zaskoczyło. Bardzo pozytywnie zaskoczyło. Przygotowanie risotta na bazie piwnego wywaru, który powstał w trakcie gotowania golonki wraz z włoszczyzną i przyprawami było strzałem w dziesiątkę. Danie jest bardzo aromatyczne z wyczuwalną nutką piwną. To doskonała propozycja na obiad czy też na lunch.
Czas przygotowania: 120 minut
Proporcje dla 4 osób
Składniki:
1 golonka wieprzowa
1 litr piwa
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
kawałek selera
3 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
10 ziarenek czarnego pieprzu
4 goździki
200 g ryżu arborio
600 ml bulionu z gotowania golonki
2 szalotki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia
sól
pieprz
świeżo starty parmezan
Wykonanie:
Golonkę płuczemy, warzywa obieramy. Wraz z przyprawami wkładamy do szybkowara, zalewamy piwem, zakręcamy garnek i od momentu kiedy szybkowar zacznie syczeć, gotujemy na małym ogniu przez jedną godzinę. Jeśli nie posiadamy szybkowara golonkę gotujemy w zwykłym garnku, aż mięso będzie miękkie.
Golonkę wyjmujemy, lekko studzimy i obieramy ze skórki i kości. Wywar zachowujemy.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy posiekane szalotki. Po chwili dodajemy ryż i przesmażamy ponownie prze 3-4 minuty. Na koniec dodajemy podzieloną na kawałeczki golonkę. Chwilę smażymy, wlewamy bulion i dodajemy natkę. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, mieszając raz na jakiś czas. Gdy ryż będzie już prawie miękki doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy od razu posypane świeżo startym parmezanem.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/12/piwne-risotto-z-wieprzowina.html