Wykonanie
Pin It

Musze przyznać, że to danie mnie zaskoczyło. Bardzo pozytywnie zaskoczyło. Przygotowanie risotta na bazie
piwnego wywaru, który powstał w trakcie gotowania
golonki wraz z
włoszczyzną i
przyprawami było strzałem w dziesiątkę. Danie jest bardzo aromatyczne z wyczuwalną nutką
piwną. To doskonała propozycja na obiad czy też na lunch.


Czas przygotowania: 120 minutProporcje dla 4 osóbSkładniki:1
golonka wieprzowa1 litr
piwa2
marchewki1
pietruszka1
cebulakawałek
selera3
listki laurowe6 ziaren
ziela angielskiego10 ziarenek
czarnego pieprzu4
goździki200 g
ryżu arborio600 ml
bulionu z gotowania
golonki2
szalotki2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiolej do smażenia
sólpieprzświeżo starty
parmezan






Wykonanie:
Golonkę płuczemy, warzywa obieramy. Wraz z
przyprawami wkładamy do szybkowara, zalewamy
piwem, zakręcamy garnek i od momentu kiedy szybkowar zacznie syczeć, gotujemy na małym ogniu przez jedną godzinę. Jeśli nie posiadamy szybkowara
golonkę gotujemy w zwykłym garnku, aż
mięso będzie miękkie.
Golonkę wyjmujemy, lekko studzimy i obieramy ze skórki i kości.
Wywar zachowujemy.Na patelni rozgrzewamy
olej i przesmażamy posiekane
szalotki. Po chwili dodajemy
ryż i przesmażamy ponownie prze 3-4 minuty. Na koniec dodajemy podzieloną na kawałeczki
golonkę. Chwilę smażymy, wlewamy
bulion i dodajemy
natkę. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, mieszając raz na jakiś czas. Gdy
ryż będzie już prawie miękki doprawiamy
solą i
pieprzem. Podajemy od razu posypane świeżo startym
parmezanem.
