ßßß
Już pisałam o tym, że jestem fanką zup kremów. Robię je z różnych warzyw. Na blogu znajdziecie też zupy np . z czerwoną soczewicą i porem, grochową, z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym, z kalafiora z chili, z dyni, z cukinii z lubczykiem, z kapusty, z pomidorami, z porem, z marchewką . Dziś przedstawiam jej kolejna wersję . Tym razem będzie to krem z ziemniaków z dodatkiem brokułów. Gęstość zupy pozostawiam Waszemu gustowi, jeśli wyda się Wam za gęsta dodajcie po prostu więcej bulionu.Krem jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Ugotuje ją każdy, nawet ten najmniej wprawny kucharz. A może zachęcicie do zajrzenia do kuchni Wasze dzieci ?Proporcje dla 4 osóbCzas przygotowania: 40 minutSkładniki:1000 g ziemniaków1/2 brokuła1 cebulaoliwa z oliwek1 litr bulionu(u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)sólpieprzpłatki suszonej papryczki chili2 łyżki śmietany 18%
Wykonanie:Do garnka wlewamy 2-3 łyżki oliwy. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z oliwą. Lekko przesmażamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, przesmażamy razem z cebulą przez około 5 minut. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości ziemniaków.W międzyczasie brokuła dzielimy na różyczki. Do przygotowania zupy zużywam również łodygę. Zdrewniałą część obieram obieraczką do warzyw, kroję i wrzucam do zupy. Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie dodaje do nich brokuła i gotuję jeszcze 5 minut.Zupę miksuję i przyprawiam. Na talerzu dodaję śmietanę i delikatnie skrapiam oliwą z oliwek.