Wykonanie
Pin It

Już
pisałam o tym, że jestem fanką zup kremów. Robię je z różnych warzyw. Na blogu znajdziecie też zupy np . z
czerwoną soczewicą i
porem,
grochową, z pieczonej dyni z
mleczkiem kokosowym, z
kalafiora z
chili, z dyni, z
cukinii z
lubczykiem, z
kapusty, z
pomidorami, z
porem, z
marchewką . Dziś przedstawiam jej kolejna wersję . Tym razem będzie to krem z
ziemniaków z dodatkiem
brokułów. Gęstość zupy pozostawiam Waszemu gustowi, jeśli wyda się Wam za gęsta dodajcie po prostu więcej
bulionu.Krem jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Ugotuje ją każdy, nawet ten najmniej wprawny kucharz. A może zachęcicie do zajrzenia do kuchni Wasze dzieci ?Proporcje dla 4 osóbCzas przygotowania: 40 minutSkładniki:1000 g
ziemniaków1/2
brokuła1
cebulaoliwa z oliwek1 litr
bulionu(u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)
sólpieprzpłatki suszonej
papryczki chili2 łyżki
śmietany 18%
Wykonanie:Do garnka wlewamy 2-3 łyżki
oliwy.
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z
oliwą. Lekko przesmażamy.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, przesmażamy razem z
cebulą przez około 5 minut. Warzywa zalewamy
bulionem i gotujemy do miękkości
ziemniaków.W międzyczasie
brokuła dzielimy na różyczki. Do przygotowania zupy zużywam również łodygę. Zdrewniałą część obieram obieraczką do warzyw, kroję i wrzucam do zupy. Gdy
ziemniaki będą już prawie miękkie dodaje do nich
brokuła i gotuję jeszcze 5 minut.Zupę miksuję i przyprawiam. Na talerzu dodaję
śmietanę i delikatnie skrapiam
oliwą z oliwek.