Wykonanie
Prosty sposób na pyszne warzywa? Upiec je z wyraźnymi w smaku marynatami. W ten sposób przygotowane mogą być samodzielnym posiłkiem lub doskonałym dodatkiem do
mięsa lub
ryby.Postawiłam na
ziemniaki i
brokuły, bo moim zdaniem świetnie pasują do smażonego
dorsza z
ziołami, który był dziś u nas na obiad.Żeby sobie ułatwić życie wykorzystałam jako marynaty smaczne, gotowe sosy firmy Develey : do
ziemniaków pikantny sos
chili, do
brokuła-
sos czosnkowy. Są na tyle wyraziste, że właściwie nie trzeba już warzyw doprawiać. Polecam, spróbujcie tej sztuczki.



Składniki :1 kg niewielkich
ziemniaków1 niewielki
brokułsos czosnkowy firmy Develeysos
chili firmy Develey
oliwasól,
pieprzPrzygotowanie :Obrane
ziemniaki podgotowuję 10 minut w lekko osolonej wodzie, po czym przekrajam je na pół, przekładam do miski i dodaję kilka łyżek pikantnego sosu
chili. Dodaję też odrobinę
soli i doprawiam je
pieprzem. Dokładnie mieszam, by
ziemniaki pokryły się sosem. Surowego
brokuła dzielę na mniejsze części, odcinając twardy głąb. Przygotowane kawałki również przekładam do miski, oprószam
solą i dodaję kilka łyżek
sosu czosnkowego. Mieszam.Płaską blachę natłuszczam
oliwą, wykładam warzywa nie mieszając ich. Piekę przez godzinę w 170 stopniach C. Podaję na gorąco.Przepis autorski.






