ßßß Cookit - przepis na Bulionowa pasta mięsna, czyli domowa kostka rosołowa

Bulionowa pasta mięsna, czyli domowa kostka rosołowa

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dziś zapraszam na zdrowy zamiennik popularnych sklepowych kostek rosołowych z mięsem. Wprawdzie tego co przygotowałam nie można nazwać kostką, tylko raczej pastą, ale jeśli jesteście bardzo przywiązani to tej formy, to możecie pastę włożyć do foremek na kostki lodu, zamrozić i też powstanie Wam kostka :-).
Ale przejdźmy do rzeczy: przejrzałam składniki popularnych kostek rosołowych w internecie, bo w domu ich nie posiadam, wszystkie poszły do kosza. Zawartość mięsa waha się tam na poziomie 0,01 -0,02%, a do tego dodawane jest mięso suszone. Znajdziemy tam również barwnik aminiakalny, inozyniam disodowy, guanylan disodowy i glutaminiam sodowy. Na pierwszy miejscu jest oczywiście sól. Jaki jest procent warzyw, nie wiadomo..., ale za to są sztuczne aromaty, skrobia i ekstrakt drożdżowy. I teraz pytanie czy my to wszystko musimy jeść ? Nie, ja osobiście jestem temu przeciwna. Zachęcam Was do zrobienia własnej kostki rosołowej. Jej przygotowanie nie jest pracochłonne, jedynie trochę czasochłonne. Ale za jednym razem możemy przygotować większa ilość pasty i albo ją zamrozić, albo zawekować w małych słoiczkach. Do przyrządzenia zupy dla czterech będziecie potem potrzebować około jednej płaskiej łyżki pasty.
Na blogu znajdziecie również domową warzywną pastę bulionową .
Proporcje na 9 słoiczków 180 g
Czas przygotowania: 4 godziny
Składniki:
800 g filetów z udźca kurczaka
2000 ml wody lub białego wina
350 g marchewki
200 pietruszki
200 g selera
200 g cebuli
100 g białej kapusty
2 łodyżki naci z selera
3 łodyżki lubczyku
4 listki laurowe
10 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu czarnego
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka kurkumy
200 g soli morskiej
Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę i mielimy lub blendujemy. Wkładamy do garnka o grubym dnie i zalewamy wodą lub winem. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na grubej tarce lub kroimy na mandolinie w cienkie plasterki. Cebulę kroimy na ćwiartki i przypalamy na patelni lub nad gazem. Kapustę szatkujemy.
Wszystkie składniki pasty wkładamy do garnka z mięsem i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut. Po tym czasie wszystko dokładnie blendujemy i ponownie gotujemy na małym ogniu, żeby zredukować pastę. U mnie trwało to prawie trzy godziny.
Gorącą pastę przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy przez 20 minut. Pastę możemy również zamrozić, wtedy wystudzoną przekładamy do małych plastikowych pojemniczków i mrozimy.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/11/bulionowa-pasta-miesna-czyli-domowa.html