Wykonanie
Pin It
Gdy nastają pierwsze chłody ta zupa zawsze pojawia się w mojej kuchni. Jest obowiązkowym punktem mojego kulinarnego programu. Uwielbiam jej zbilansowane smaki... słodki, kwaśmy, ostry... Zupa jest sycąca i rozgrzewająca. Doskonale zastąpi drugie danie. To taki rodzaj dania jednogarnkowego. Ostateczna jego wersja tego dania zależy od Waszego gustu i smaku. Dlatego gdy
makaron będzie już miękki warto jeszcze raz skosztować zupę i przyprawić lub dodać nieco
soku z cytryny czy też
cukru.Pytacie o listki
limonki kaffir, kupuję świeże w większej ilości i
potem mrożę w pudełeczku. Idealnie się przechowują.
Proporcje dla 4 osóbCzas przygotowania: 30 minutSkładniki:1 podwójna
pierś z kurczaka2
szalotki8 małych
pieczarek150 g ugotowanej al dente
fasolki szparagowej1
papryczka chili1 puszka
mleka kokosowego (400 ml)5 listków
limonki kaffir8
pomidorków koktajlowych1000 ml
bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)1 łyżeczka zmielonej
trawy cytrynowejsok z 1/2
cytryny1 łyżeczka
brązowego cukru3 łyżki
sosu rybnego3 łyżki pasty Tom Yum
olej do smażenia2 łyżki
natki pietruszki1/2 opakowania
makaronu ryżowegoWykonanie:Pierś kroimy w cienkie paski,
szalotkę i papryczkę drobno kroimy. W woku lub na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy na nim najpierw
kurczaka, a później dorzucamy
szalotki i papryczkę. Przekładamy do garnka. Na patelni smażymy także przekrojone na pół
pieczarki, przekładamy je do garnka, w którym będzie się gotować zupa. Wszystko zalewamy
bulionem,
mlekiem kokosowym,
sosem rybnym. Dodajemy pastę Tom Yum,
fasolkę i
przyprawy. Mieszamy i gotujemy przez 5 minut. Na koniec dodajemy pokrojone na pół
pomidorki koktajlowe i
makaron. Garnek przykrywamy i odstawiamy na 3-4 minuty. Zupę próbujemy i doprawiamy według potrzeby.