Wykonanie
Znajomi wyjechali na miesiąc do Tajlandii, trochę im z Lubym zazdrościmy, dlatego postanowiliśmy sprowadzić Tajlandię do domu. A że azjatycka kuchnia to jego "broszka", zawładnął kuchnią, a ja robiłam tylko zdjęcia i zmywałam naczynia.Tom Kha to aromatyczna, łagodna zupa z
mlekiem kokosowym z dominującym aromatem galangalu-
przyprawy o
imbirowo pieprzowym smaku. Do przygotowania tej zupy warto zaopatrzyć się w pastę na bazie galangalu,
szalotki,
trawy cytrynowej i
chili. Pastę należy wymieszać z
wodą lub
bulionem,
mlekiem kokosowym, dodać
kurczaka (otrzymujemy podstawową wersję zupy tom kha gai),
owoce morza (tom kha thale),
grzyby (tom kha het) lub
tofu (tom kha taohu), możemy też dorzucić świeżą
kolendrę i zupa gotowa.Nasza wersja jest z
krewetkami, bardzo ostra trochę słodko kwaśna. Pyszna!!
Składniki dla 2 osób:250 g
krewetek7 szt
pieczarek250 ml
mleka kokosowego2 łyżki klarowanego
masła2
szalotki1 łyżka
sosu rybnegopół
trawy cytrynowej2 listki
limonkikilka listków świeżej
kolendry1 łyżeczka
brązowego cukrupapryczki chili - jeśli nie lubicie na ostro pomińcie ten składnik70 g pasty Tom Khapół szklanki ugotowanego
ryżuMleko kokosowe podgrzewamy w garnku, dodajemy do niego pastę,
trawę cytrynową i zagotowujemy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę
masła i podsmażamy na nim
krewetki, do
krewetek dodajemy liście
limonki i
papryczkę chili. W międzyczasie kroimy
pieczarki oraz
szalotki, które też podsmażamy na łyżce
masła. Wszystkie podsmażone składniki wrzucamy do garnka z
mlekiem kokosowym i pastą, dodajemy łyżkę
sosu rybnego oraz
cukier. Zagotowujemy ponownie, podajemy z
ryżem i posypujemy
kolendrą.