ßßß
Dziś zapraszam na cudownie wilgotne i aromatyczne jesienne ciasto z gruszkami z dodatkiem świeżego imbiru oraz korzennych przypraw. Jego przygotowanie jest banalnie proste i trwa dosłownie parę chwil, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. Natomiast mam tylko uwagę co do owoców. Gruszki, których użyłam były twarde i nie do końca się upiekły. Dlatego proponuję używać już lekko dojrzałych owoców lub, przed pieczeniem, obgotować pokrojone gruszki przez chwilę we wrzątku.Inspiracja Bistro mama
Proporcje na tortownicę o średnicy 22 cmCzas przygotowania: 60 minutSkładniki:250 g mąki pszennej170 g brązowego cukru2 jajka130 ml kwaśniej śmietany 18 %130 ml oleju1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka świeżego startego imbiru1 łyżeczka cynamonu3 łyżeczki kakao1/2 łyżeczki kardamonu1/4 łyżeczki mielonych goździków1 łyżka miodu3 duże gruszkibrązowy cukier do posypaniacukier puder do posypania
Wykonanie:W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej jajka, śmietanę, olej, miód i starty imbir.Gruszki obieramy, kroimy na pół, wydrążamy z nich gniazda nasienne i delikatnie nacinamy zewnętrzna cześć owoców, tworząc coś w rodzaju wachlarza.Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.Do miski z suchymi produktami przelewamy mokre produkty i mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i układamy na nim gruszki nacięta częścią do góry. Posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy około 50 minut.Przed wyjęciem ciasta z piekarnika warto jest sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli będzie suchy, ciasto jest gotowe.Ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy obręcz i studzimy. Gdy będzie zimne posypujemy cukrem pudrem.