Wykonanie
Pyszne zimowe ciacho, które rozgrzewa dzięki dodatkom takim jak
imbir i
cynamon.Składniki:300 g
gruszek1 łyżka
imbiru1 łyżeczka
cynamonu1 łyżka
miodu125 ml
oleju2
jajka140 ml kwaśnej
śmietany250 g
mąki pszennej2 łyżeczki proszku100 g
cukru białego+ 50 g brązowego(1 łyżeczka do posypania ciasta)Wykonanie:
Gruszki obrać ze skórki, podzielić na cząstki i wyciąć środek. Pokroić w paseczki.
Imbir obrać i zetrzeć na tarce.Składniki podzielić na suche i mokre. Do jednego naczynia wsypać :
mąkę, proszek,
cukier,
imbir i
cynamon, do drugiego:
olej,
jajka,
śmietanę i
miód. Składniki połączyć ze sobą, ale nie mieszać zbyt długo. Na końcu dodać
gruszki. Ponownie wymieszać do połączenia się składników.Całość przełożyć do formy a na wierzchu posypać
brązowym cukrem.Piec około 30 minut w 180 st.C.