Wykonanie
Mamy jesień pełną parą. W tym roku trochę nas rozpieszcza więc ten przepis idealnie pasuje do klimatu.Z podanych poniżej składników wyszło mi 15 sztuk muffinów.Składniki:300 g
gruszek1 łyżka
imbiru1 łyżka
miodu125 ml
oleju2
jajka140 ml kwaśnej
śmietany250 g
mąki pszennej2 łyżeczki proszku100 g
cukru białego+ 50 g brązowego(1 łyżeczka do posypania muffinów)Wykonanie:
Gruszki obrać ze skórki, podzielić na cząstki i wyciąć środek. Pokroić w małą kostkę.
Imbir obrać i zetrzeć na tarce.Składniki podzielić na suche i mokre.Do jednego naczynia wsypać :
mąkę, proszek,
cukier i
imbir, do drugiego:
olej,
jajka,
śmietanę i
miód. Składniki połączyć ze sobą, ale nie mieszać zbyt długo. Na końcu dodać
gruszki. Ponownie wymieszać do połączenia się składników.Ja moje muffiny piekę w foremce do tego przeznaczonej z papilotkami. Można oczywiście skorzystać z formy silikonowej.Otwory do muffinów wypełniam do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę posypuję
brązowym cukrem.Piekę około 20 minut w 200 st.C.Autorem przepisu jest Nigella Lawson, ja skorzystałam z przepisu od Moich Wypieków