Wykonanie

Dzisiaj proponuję lekki obiad w kolorach lata i z aromatami Orientu. Wygrałam w konkursie książkę Nigelli Lawson "Lato w kuchni przez cały rok". Nie byłabym sobą, gdybym od razu nie musiała przetestować któregoś z jej dań. Tak więc dziś inspirowany Nigellą
szafranowy pilaw z
kurczaka, idealny na letnią pogodę. Idealny bo jego kolor piękny, typowo letni i
słoneczny. A po drugie bo danie jest lekkie z orzeźwiającą nutką
cytryny.Jeśli przygotujesz to danie, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:


Proporcje na 4 porcjeCzas przygotowania : 45 minutSkładnikiMarynata:200 g
naturalnego jogurtusok z połowy
cytryny1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu700 g
piersi z kurczakasól morskaPilaw:250 g
ryżu jaśminowego4 strączki
kardamonusok i strata skórka z jednej
cytryny1/2 łyżeczki nitek
szafranu500 ml
bulionu1 łyżka
masła2-3 łyżki
oleju arachidowego50 g
orzeszków ziemnych50 g
płatków migdałowych1/2 pęczka
natki pietruszkisól morska

Wykonanie:Składniki marynaty mieszamy w misce.
Kurczaka kroimy w kostkę 2 x 2 cm, mieszamy z marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na 1- 2 godziny.Do
bulionu dodajemy
szafran i odstawiamy do namoczenia.Na patelni prużymy
orzechy i
migdały, aż do lekkiego zbrązowienia.Na patelni rozgrzewamy
masło z łyżką
oleju, wrzucamy
ryż i delikatnie przesmażamy przez 2 minuty na średnim ogniu. Następnie dodajemy rozgniecione strączki
kardamonu oraz skórkę i
sok z cytryny i zalewamy
bulionem. Gotujemy na małym ogniu, aż do momentu wchłonięcia się płynu. Gdy
ryż będzie prawie miękki na osobnej patelni rozgrzewamy
olej i smażymy na nim partiami
kurczaka.Usmażonego
kurczaka dodajemy do
ryżu, wsypujemy uprażone
orzechy i posiekaną
natkę. Doprawiamy
solą i dokładnie mieszamy.