ßßß Cookit - przepis na Szafranowy pilaw z kurczaka

Szafranowy pilaw z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj proponuję lekki obiad w kolorach lata i z aromatami Orientu. Wygrałam w konkursie książkę Nigelli Lawson "Lato w kuchni przez cały rok". Nie byłabym sobą, gdybym od razu nie musiała przetestować któregoś z jej dań. Tak więc dziś inspirowany Nigellą szafranowy pilaw z kurczaka, idealny na letnią pogodę. Idealny bo jego kolor piękny, typowo letni i słoneczny. A po drugie bo danie jest lekkie z orzeźwiającą nutką cytryny.
Jeśli przygotujesz to danie, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:
Proporcje na 4 porcje
Czas przygotowania : 45 minut
Składniki
Marynata:
200 g naturalnego jogurtu
sok z połowy cytryny
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
700 g piersi z kurczaka
sól morska
Pilaw:
250 g ryżu jaśminowego
4 strączki kardamonu
sok i strata skórka z jednej cytryny
1/2 łyżeczki nitek szafranu
500 ml bulionu
1 łyżka masła
2-3 łyżki oleju arachidowego
50 g orzeszków ziemnych
50 g płatków migdałowych
1/2 pęczka natki pietruszki
sól morska
Wykonanie:
Składniki marynaty mieszamy w misce. Kurczaka kroimy w kostkę 2 x 2 cm, mieszamy z marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na 1- 2 godziny.
Do bulionu dodajemy szafran i odstawiamy do namoczenia.
Na patelni prużymy orzechy i migdały, aż do lekkiego zbrązowienia.
Na patelni rozgrzewamy masło z łyżką oleju, wrzucamy ryż i delikatnie przesmażamy przez 2 minuty na średnim ogniu. Następnie dodajemy rozgniecione strączki kardamonu oraz skórkę i sok z cytryny i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu, aż do momentu wchłonięcia się płynu. Gdy ryż będzie prawie miękki na osobnej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim partiami kurczaka.
Usmażonego kurczaka dodajemy do ryżu, wsypujemy uprażone orzechy i posiekaną natkę. Doprawiamy solą i dokładnie mieszamy.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/07/szafranowy-pilaw-z-kurczaka.html