Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 2(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
filet drobiowy 2 sztuk
jogurt naturalny 2 łyżek stołowychsos
curry 2 łyżek stołowych
cebula czerwona 1 sztuk
olej 2 łyżek stołowych
kardamon 0,5 łyżek deserowych
ryż 150 gramów
bulion 300 mililitrów
płatki migdałowe 2 łyżek stołowych
papryczka chilli 1 sztuk
kolendra 0,5 pęczekWykonanie:
Mięso umyć i osuszyć.
Jogurt wymieszać z pastą
curry.
Mięso zanurzyć w marynacie i odstawić. Oczyszczoną
cebule posiekać i podsmażyć na rozgrzanym w garnku
oleju, dodać
kardamon i smażyć 1 minute. Wsypać oczyszczony ryz (dziki i basmati), wlać
bulion i gotować pod przykryciem, aż
ryż wchłonie płyn. Filety ułożyć na folii i piec 30 minut w 180 stopniach, od czasu do czasu obracając i smarując pozostałą marynatą. Na suchej patelni uprażyć
płatki migdałowe. Oczyszczoną papryczkę posiekać i
kolendrę też. Ryz przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z
migdałami,
chilli i
kolendrą. Na wierzchu ułożyć filet i piec 6 minut.Uwagi:
Filet z piersi kurczaka można zastąpić pałkami, a
płatki migdałowe orzeszkami pinii. Jeśli chce się uzyskać łagodniejszy smak, to nie dodawać
chilli.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: