ßßß Cookit - przepis na Kurczak curry z ryżem chili

Kurczak curry z ryżem chili

nazwa

Wykonanie

Brzmi egzotycznie ale nie jest to aż tak bardzo obce danie.To chili i kardamon nadają tej potrawie tego charakteru. Mięso w wyniku marynowania jest kruche i aromatyczne a ryż... przepyszny. Jest to mój ulubiony sposób przyrządzania ryżu i tak mi smakuje, że mogłabym jeść go samego. Curry jest bardzo intensywną przyprawą dlatego radzę dozować stopniowo. Przepis, lekko zmodyfikowany, pochodzi ze starego numeru Soli i Pieprzu.
Składniki:
300 g jogurtu naturalnego
2 łyżki pasty curry
4 filety z kurczaka
1 cebula
1 łyżka masła
mielony kardamon
300 g ryżu basmati
750 ml gorącego bulionu drobiowego
1 czerwona papryczka chili ( u mnie pół)
2 łyżki oleju
Jogurt dokładnie wymieszać z curry. Filety z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i posmarowac jogurtowym currry. Odstawić na godzinę. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na roztopionym maśle. Doprawić kardamonem. Wsypać ryż i mieszając zeszklić. Wlać gorący bulion, przykryć i gotować ok. 25 minut na małym ogniu. Papryczkę chili umyć, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, drobno posiekać. Ja dałam połowę chili i połowę słodkiej papryki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć filety (u mnie patelnia grilowa). Dodać chili do ryżu, wymieszać. Mięso rozłożyć na ryżu. Przed podaniem udekorować zieleniną.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/07/Kurczak-curry-z-ryzem-chili.html