Wykonanie
Witam poświątecznie i zapraszam na
kurczaka w sosie z
dynią i
szpinakiem. Korma pojawiała się już na blogu dwa
razy - tu i tu, ale żadna z nich nie zawierała dodatków w postaci dyni czy
szpinaku. Moje danie, dzięki użyciu bardzo delikatnej
przyprawy korma, wyszło łagodne w smaku. Zapraszam:)

2 - 3 pojedyncze
piersi kurczaka35 dkg dyni - użyłam piżmowej,waga po obraniu i usunięciu pestek2 spore garście
świeżego szpinaku15 dkg
jogurtu naturalnego2,5 dkg mielonych
migdałów375 ml
bulionu drobiowego1 spora
cebula3 łyżki
przyprawy korma
curry - użyłam bardzo łagodnej
olej do smażenia
ryżNa rozgrzanym
oleju smażę
kurczaka pokrojonego w kostkę na złoty kolor.Zdejmuję z patelni i odkładam na bok.Na pozostałym tłuszczu smażę pokrojoną w kostkę
dynię przez ok.8 min.a następnie dodaję pokrojoną w półplasterki
cebulę i smażę kolejne 5 min.Następnie dodaję kormę
curry oraz
migdały,mieszam i smażę 1 min.aż
przyprawa wydzieli aromat.Dolewam
bulion i całość blenduję, dodaję podsmażonego
kurczaka, zmniejszam ogień, przykrywam i całość duszę ok.20 min.Dodaję opłukany
szpinak i duszę 2 - 3 min. a następnie całość mieszam z
jogurtem.Podaję natychmiast z ugotowanym osobno
ryżem na sypko. Smacznego!!!