Wykonanie
CHICKEN BIRYANIFascynacji kuchnią indyjską ciąg dalszy! Przetrząsnęłam internetowe strony w poszukiwaniu domowej roboty
kurczaka biryani... zarówno
polskich jak i zagranicznych blogów kulinarnych. Chciałam zrozumieć na czym polega sekret aromatycznego, domowego chicken biryani. Przeczytawszy wszystkie te przepisy postanowiłam stworzyć z tego pewną całość, którą
mogę określić jako moje własne wyobrażenie
kurczaka biryani. Maleńkie odniesienie już posiadam, ponieważ miałam okazję zasmakować w tym daniu w prawdziwej indyjskiej restauracji.Zacznijmy może od tego czym jest tak naprawdę BIRYANI...BIRYANI – to potrawa, której głównym składnikiem jest
ryż (przeważnie basmati),
przyprawy charakterystyczne dla regionu (
garam masala,
curry,
kmin,
kurkuma,
cynamon itd.) oraz wedle uznania z
kurczakiem,
rybą bądź w wersji wegetariańskiej z warzywami. Biryani wywodzi się z Persji i słowo to oznacza pieczony, smażony. Obecnie jest to potrawa charakterystyczna dla regionów Indii zarówno w głębi
kraju jak i na południu. (wszystko oczywiście odpowiednio do upodobań mieszkańców podobnie jak nasze zrazy zwane w innym rejonie roladami śląskimi). Biryani zjemy również w
Iraku, Kalkucie, Iranie czy na Sri Lance – wszystkie zróżnicowane pod względem składników.

SKŁADNIKI:(oczywiście pragnę podkreślić, że niektórych przypraw nie udało mi się znaleźć, więc pominęłam –
szafran, liście
kolendry,)MARYNATA:Bazą marynaty jest
jogurt naturalny w połączeniu ze wszystkimi wymienionymi poniżej
przyprawami i składnikami:

około 200g
jogurtu naturalnegoGaram masala domowej roboty:½ łyżeczki kuminu,½ łyżeczki
cynamonu,½ łyżeczki
pieprzu czarnego mielonego i cała reszta:2 ząbki
czosnku (przeciśnięte przez praskę),½ łyżeczki sproszkowanego
chilli (dałam suszone mielone),½ łyżeczki
kurkumy,½ łyżeczki
curry,2 łyżeczki czerwone pasty
curry,Wszystkie wymienione powyżej składniki mieszamy ze sobą, aby utworzyć marynatę, w której następnie zamarynujemy nasze
mięso drobiowe.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:około 500g
piersi z kurczaka,około ½ puszki krojonych
pomidorów (drobno krojonych),2 duże
cebule,
olej do smażenia,2 szklanki
ryżu basmati,świeża
natka pietruszki do ozdoby,WYKONANIE:
Kurczaka kroimy w większą kostkę i wrzucamy do przygotowanej wcześniej marynaty. Jeśli pozwoli nam na to czas wstawiamy całość do lodówki na około 3 godziny. Nie miałam tyle czasu, więc pozostawiłam ją jedynie na 30 minut w lodówce.Obieramy
cebule, kroimy w piórka, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na złocisty kolor. Dodajemy
kurczaka razem z marynatą i nadal smażymy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy
pomidory. Mieszamy. Całość gotowa powinna być po 15 minutach wolnego pieczenia. Dodajemy posiekaną
natkę pietruszki. Według instrukcji na opakowaniu przygotowujemy
ryż basmati.
Ryż łączymy z
kurczakiem.

Efekt jaki udało mi się osiągnąć dla mnie był zadowalający. Jak na pierwszy raz naprawdę udało mi się osiągnąć Taste of India w domowym zaciszu – całkiem niedrogo. Czułam ten smak i aromat
curry i całej mieszanki
garam masala. Kuchnia indyjska potrafi poruszyć wszystkie moje
kubki smakowe dogłębnie. Polecam wszystkim, którzy lubią eksperymenty i odmienne od polskiej kuchni smaki.Do te go nie mogło zabraknąć książki, kt ór ą o b ecnie czytam:KIRAN DESAI " Brzemię rzeczy utracon ych" Kilka słów o niej TutajOsobiście jestem pochłonięta lektur ą!!!SMACZNEGO !!!
