Wykonanie
Wśród przepisów Nigelli znalazłam kolejny, który mi posmakował. Egzotyczny pilaw z
kurczakiem to świetne danie na takie gorące dni jakie nadchodzą.

Źródło: Nigella Lawson "Lato w kuchni przez okrągły rok"Składniki:500 g
piersi kurczaka pokrojonej w kostkę200 g
jogurtu greckiegosok z połowy
cytryny1/4 łyżeczki mielonego
cynamonupół łyżeczki znamion
szafranu1 litr
bulionu z kurczaka15 g
masła2-3 łyżki
oleju arachidowego500 g
ryżu basmati3-4 strączki
kardamonu, rozgniecionesok i skórka z 1
cytryny50 g
orzechów nerkowca50 g
płatków migdałów25 g
orzeszków pinii3-4 łyżki
pistacjimały pęczek świeżej
pietruszkiKurczaka marynować w
jogurcie,
cytrynie i
cynamonie. Znamiona
szafranu namoczyć w
bulionie. W dużej patelni rozgrzać
masło z olejem i dodać
ryż, wszystko wymieszać, aż
ryż zacznie błyszczeć. Wlać
bulion z
szafranem, dodać strączki
kardamonu, sok,
skórkę z cytryny i poczekać aż płyn zacznie wrzeć. Gotować pilaw około 10 minut aż cały płyn zostanie wchłonięty. W tym czasie wyjąć
kurczaka z marynaty, usmażyć go na złoto. Dodać go do
ryżu. Wszystkie
orzechy oprócz
pistacji, wsypać na suchą patelnię i prażyc je lekko brązowy kolor. Dodać je do pilawu z posiekana
pietuszką. Na wierzchu rozsypać
pistacje.Smacznego:)