Wykonanie
Dzisiaj zdrowy,
owocowy deser - zapiekane
figi. Gdy kupiłem
świeże figi i okazało się, że ich smak nie do końca przypomina smak tych suszonych, zacząłem szukać jakiegoś niewymagającego przepisu. Na trop naprowadził mnie przyjaciel, który kiedyś robił zapiekane
figi, ale (rzecz jasna) nie zapisał nigdzie przepisu. Koniec końców przepis udało się znaleźć tutaj (klik).
Składniki:kilka dojrzałych fig (ilość dowolna)po kilka
pistacji (lub
orzechów włoskich lub laskowych) na
figępo jednej płaskiej łyżeczce
masła na
figępo łyżeczce
miodu na
figękilka łyżek
soku z limonki lub
cytryny (na 6 fig)łyżeczka (lub więcej)
cynamonu (na 6 fig)po łyżce
jogurtu greckiego na
figęPiekarnik nagrzać do 180 o C.
Orzechy posiekać nożem.
Figi naciąć od góry na krzyż (nie przecinać do końca). Do środka każdej
figi włożyć po kawałku
masła, polać
miodem i
sokiem z cytryny, posypać
cynamonem i
orzechami.Tak przygotowane
owoce ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub kokilkach i zapiekać przez ok. 20 min. Podawać gorące, polane sosem z pieczenia, z łyżką
jogurtu greckiego.