Wykonanie
Składniki4 porcje400 g
piersi kurczaka (2 pojedyncze piersi, każda po około 200 g)
sól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz4 duże ząbki
czosnku, obrane i pokrojone na cienkie plasterki1/2 szklanki białego
wytrawnego wina (można zastąpić
bulionem)50 g
suszonych borowików250 g boczniaków, pokrojonych na kawałkilistki z 1 pęczka
natki pietruszki4 pełne łyżki
masła4 łyżki
śmietanki kremówki 30%Dodatki: ugotowany
ryż (najlepiej pełnoziarnisty) lub
ziemniakiPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 200 stopni. Każdą
pierś kurczaka przekroić na 2 części. Zrobić nacięcia nożem na wypukłej stronie. Oprószyć
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. W nacięcia powkładać plasterki
czosnku.Do naczynia żaroodpornego włożyć opłukane
suszone grzyby, zalać
białym winem. Na wierzch położyć kawałki boczniaków, oprószyć
solą i
pieprzem. Posypać połową
natki pietruszki i ułożyć
piersi z kurczaka nacięciami do góry. Posypać resztą
natki, na piersiach rozłożyć kawałki
masła, całość polać
śmietanką kremówką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut, aż
kurczak i
czosnek zrumienią się. W międzyczasie ugotować
ryż.Wyjąć
kurczaka z piekarnika, zlać wytworzony sos do garnuszka,
kurczaka przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Sos zredukować do około 1/2 szklanki bardziej gęstego sosu, gotując go przez około 5 minut na dużym ogniu. Sos wlać z powrotem do
kurczaka. Podawać z ugotowanym
ryżem.
