Wykonanie
Urzekły mnie kiedy zobaczyłam je u Kasi z gotowaniecieszy - profesjonalne zdjęcie wzbudziło od razu mój apetyt. Dlatego też postanowiłam spróbować. Bardzo dobry wybór na dzisiejszy obiad :)Uwaga:
Kasia uważa, że przepis ten jest na 4 osoby (po 2 kotleciki na głowę), jednakże jak dla nas to stanowczo za dużo. Spokojnie można zrobić więcej kotlecików i ugościć 6 osób :)Potrzebujemy:kotleciki:- 1szkl
kaszy jaglanej,- 6
jajek,- 1 duża
cebula,- 2 ząbki
czosnku,- 1 kulka
mozzarelli,- pęczek
szczypiorku,- 2 szczypty
płatków chilli,- 2 szczypty suszonego cząbru,- 1 szczypta
gałki muszkatołowej,-
sól,- 1 łyżka
masła,-
sól,-
bułka tarta (do obtoczenia),-
masło klarowane (do smażenia),
sałatka:-
sałata lodowa,-
suszone pomidory,-
papryka,-
ser feta,- parę
oliwek,dressing:- 4 łyżki
oliwy,- 1 łyżka
musztardy,- 1 łyżka
musztardy francuskiej,- 1 łyżka
octu winnego,- 1,5 łyżki
miodu.
Kaszę jaglaną przelać obficie zimną, a następnie wrzącą
wodą. Ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu i wystudzić. 5
jajka ugotować na twardo i po wystudzeniu zetrzeć na tarce.
Cebulę i
czosnek obrać, pokroić drobno i podsmażyć na
maśle.
Mozzarellę zetrzeć na tarce.
Szczypiorek posiekać. Do
kaszy dodać starte
jajka i 1
jajko surowe, podsmażoną
cebulę z
czosnkiem, startą
mozzarellę,
szczypiorek i
przyprawy. Wymieszać. Jeśli masa jest zbyt luźna - dodać
bułki tartej.W tym czasie przygotować
sałatkę.
Sałatę lodową porwać na kawałki, ułożyć na niej
suszone pomidory, pokrojoną w kostkę
paprykę,
ser feta i
oliwki. Przygotować dressing - wszystko wrzucić do słoiczka, dobrze wstrząsnąć i polać
sałatę.Podzielić na 8 części i uformować kotleciki. Obtoczyć w
bułce tartej i smażyć na złoto. Podawać z
sałatą.