Wykonanie
Poziom trudnościPasztet warzywny jest bardzo dobry – d laczego?Warzywa – od najmłodszych lat słyszymy, że zdrowe, że trzeba je jeść żeby urosnąć i żeby kości były twarde. Mało którego małego i młodego człowieka to przekonuje, większość dzieci warzyw nie chce jeść i już. Ale gdy dzieci dorastają, ich smak na ogół się zmienia i warzywa są mile widziane w całkiem dorosłym menu. Część młodzieży, całkiem rezygnuje z
mięsa na rzecz warzyw i stanowią one duży procent ich diety.
Kabaczek i
cukinia to jedno i to samo warzywo (
pisałam o tym tu).
Cukinia jest lekkostrawnym i smacznym warzywem. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten.
Cukinia odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom.Porcja na 2 blachy keksówki o wymiarach 32 x 10 cmSkładniki:3
kabaczki ok. 2 kg lub kilka
cukinii o wadze ok. 1,2 kg100 g
masła (½ kostki)3 duże
cebule3 duże ząbki
czosnku4
marchewki250 g
mozzarelli (takiej do pizzy) lub innego
żółtego sera200 g
bułki tartej (2 pełne szklanki)6
jajek3 łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzu2 łyżeczki
soli2 łyżeczki świeżo mielonej
gałki muszkatołowej2 łyżeczki wędzonej
papryki w proszku1 łyżeczka mielonego
ziela angielskiego½ słoika
suszonych pomidorów w
oliwie z oliwek (wszystkiego ok.150 ml)
masło i
bułka tarta do wysmarowania i wysypania blachSposób przygotowania:
Kabaczki obrać ze skóry, przepołowić, wydrążyć gniazda nasienne (u mnie zostało 1200 g miąższu z
kabaczka),
cukinię tylko umyć.
Cebule i
czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę.
Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Na patelni rozpuścić całe
masło.Zeszklić
cebulę, dodać
czosnek i startą
marchewkę i dusić na małym ogniu przez około 10 minut.
Kabaczka i
mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeśli mamy
cukinie po starciu na tarce o dużych oczkach, przełożyć na sito i odstawić na 20 minut, do odcieknięcia.Dodać przestudzone warzywa z patelni razem z tłuszczem,
bułkę tartą,
jajka i wszystkie
przyprawy.
Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki i dodać wraz z
oliwą z oliwek do warzyw i wymieszać.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Przygotować 2 formy keksowe, wysmarować je
masłem i obsypać
bułką tartą. Wypełnić blachy warzywną masą.Wstawić blachy do gorącego piekarnika i piec przez 1½ godziny. Pasztety wyjąć piekarnika i odstawić w temperaturze pokojowej do ostygnięcia,
potem schować do lodówki na min. 3 godziny, żeby porządnie stężały.Podawać na zimno.Smacznego!