Wykonanie
Szukałam przepisu na pasztet z
cukinii i nie znalazłam takiego, który by mnie przekonał w 100%, a przeczytałam ich kilkanaście. Pierwszą próbę zrobienia
cukiniowego pasztetu podjęłam rok temu i efekt byl nijaki. Pasztet bardzo przeciętny.Dałam spokój poszukiwaniom, a przywołałam swoje smaki, które najlepiej komponują się z
cukinią.I proszę bardzo, oto przepis na fenomenalny pasztecik z
cukinii. Już zapach wydobywający się z piekarnika zapowiadal wynik eksperymentu. Pasztet jest tak smaczny, że można go jeść i jeść....Świetny na zimno do kanapek, jak również pokrojony w grube plastry i przysmażony na patelni. Jest bardzo delikatny. Bardzo polecam!Składniki na 1 foremkę :
3
cukinie + 1 dodatkowo
2
cebule3 spore ząbki
czosnku2 łyżki
masła ghee2
jajka L5 - 8 łyżek
bułki tartej5 łyżek rozpuszczalnych
płatków owsianych6 - 8
suszonych pomidorów ze słoika5 gałązek
oregano lub
pietruszki1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej hiszpańskiej
papryki1/2 łyżeczki
gałki muszkatałowejsól,
pieprzWykonanie:
cukinię umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki lub mniejszych jeśli wolisz. Zasypać płaską łyżką
soli, wymieszać i ułożyć na sicie do odsączenia
cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę i na 2 łyżkach
masła ghee delikatnie zezłocić na patelni. Pod koniec duszenia
cebulki dorzucić drobno posiekany
czosnek.
Cebulkę dusić powoli i długo, aż nabierze cudownego słodkiego aromatu
suszone pomidorki wyjąć z
oliwy i pokroić w drobną kostkę
zioła oberwać z gałązek i posiekać
cukinię dość solidnie odcisnąć na sitku ręką, by pozbyć się nadmiaru soku i wymieszać z
bułką tartą,
płatkami owsianymi, 2-ma
żółtkami,
ziołami,
pomidorkami i
przyprawami. Najlepiej zrobić to ręką. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie okaże się, czy nie dodać dodatkowej porcji
bułki tartej ( dodałam jeszcze 3 łyżki ), ponieważ masa powinna być dość zwięzła
białka ubić na sztywną pianęmasę wymieszać z ubitymi
białkamiczwartą
cukinię przy pomocy nożyka do obierania warzyw pokroić w cienkie plastry. Plastrami wyłożyć foremkę, uprzednio delikatnie natłuszczoną. Część plastrów ułożyłam na górzeprzygotowaną masę
cukiniową przełożyć do foremki. Wyrównać powierzchnię pasztetu łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C do zrumienienia. Piekłam pasztet 1 godzine i 15 minut. Pasztet jest gotowy gdy boki delikatnie odchodzą od foremkistudzić na kratce. Kroić po schłodzeniu w lodówce, najlepiej przez nocŻYCZĘ SMACZNEGO!