ßßß Cookit - przepis na Pasztet z cukinii - pyszny

Pasztet z cukinii - pyszny

nazwa

Wykonanie

Szukałam przepisu na pasztet z cukinii i nie znalazłam takiego, który by mnie przekonał w 100%, a przeczytałam ich kilkanaście. Pierwszą próbę zrobienia cukiniowego pasztetu podjęłam rok temu i efekt byl nijaki. Pasztet bardzo przeciętny.
Dałam spokój poszukiwaniom, a przywołałam swoje smaki, które najlepiej komponują się z cukinią.
I proszę bardzo, oto przepis na fenomenalny pasztecik z cukinii. Już zapach wydobywający się z piekarnika zapowiadal wynik eksperymentu. Pasztet jest tak smaczny, że można go jeść i jeść....Świetny na zimno do kanapek, jak również pokrojony w grube plastry i przysmażony na patelni. Jest bardzo delikatny. Bardzo polecam!
Składniki na 1 foremkę :
3 cukinie + 1 dodatkowo
2 cebule
3 spore ząbki czosnku
2 łyżki masła ghee
2 jajka L
5 - 8 łyżek bułki tartej
5 łyżek rozpuszczalnych płatków owsianych
6 - 8 suszonych pomidorów ze słoika
5 gałązek oregano lub pietruszki
1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej hiszpańskiej papryki
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
sól, pieprz
Wykonanie:
cukinię umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki lub mniejszych jeśli wolisz. Zasypać płaską łyżką soli, wymieszać i ułożyć na sicie do odsączenia
cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę i na 2 łyżkach masła ghee delikatnie zezłocić na patelni. Pod koniec duszenia cebulki dorzucić drobno posiekany czosnek. Cebulkę dusić powoli i długo, aż nabierze cudownego słodkiego aromatu
suszone pomidorki wyjąć z oliwy i pokroić w drobną kostkę
zioła oberwać z gałązek i posiekać
cukinię dość solidnie odcisnąć na sitku ręką, by pozbyć się nadmiaru soku i wymieszać z bułką tartą, płatkami owsianymi, 2-ma żółtkami, ziołami, pomidorkami i przyprawami. Najlepiej zrobić to ręką. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie okaże się, czy nie dodać dodatkowej porcji bułki tartej ( dodałam jeszcze 3 łyżki ), ponieważ masa powinna być dość zwięzła
białka ubić na sztywną pianę
masę wymieszać z ubitymi białkami
czwartą cukinię przy pomocy nożyka do obierania warzyw pokroić w cienkie plastry. Plastrami wyłożyć foremkę, uprzednio delikatnie natłuszczoną. Część plastrów ułożyłam na górze
przygotowaną masę cukiniową przełożyć do foremki. Wyrównać powierzchnię pasztetu łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C do zrumienienia. Piekłam pasztet 1 godzine i 15 minut. Pasztet jest gotowy gdy boki delikatnie odchodzą od foremki
studzić na kratce. Kroić po schłodzeniu w lodówce, najlepiej przez noc
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/08/pasztet-z-cukinii-pyszny.html